A kutatások azt mutatják, hogy miként élvezhetjük a gyümölcsöket az elkövetkező generációk számára, a kibocsátások csökkentésével, a tisztességes kereskedelem megvásárlásával és a sokféleség növelésével.
A világ legjobb banánnövekedési területeit veszélyezteti az éghajlati válság – figyelmeztet egy új jelentés.
Latin -Amerika és a Karib -térség jelenleg világszerte a banán körülbelül 80 % -át exportálja, és a szupermarketek polcait a világ kedvenc gyümölcsével tölti be.
De a régió legmegfelelőbb banánnövekedési területeinek 60 % -a 2080 -ra elveszhet a növekvő hőmérséklet és a szélsőséges időjárások miatt, a Nemzetközi Fejlesztési Charity Christian Aid kutatásai szerint.
„Az éghajlatváltozás a világ minden tájáról befolyásolja a banán gazdálkodókat, akik naponta küzdenek kiszámíthatatlan időjárási mintákkal, perzselő napsütéssel, áradásokkal, hurrikánokkal, valamint megnövekedett kártevőkkel és betegségekkel” – mondta Anna Pierides, a FairTrade Alapítvány banánok vezető fenntartható forrásvezetője.
A banán világszerte szeretett, de különös jelentőséggel bír a világ legszegényebb embereinek. Több mint 400 millió ember támaszkodik a banánra a napi kalóriájuk 15–27 % -ában, így a búza, a rizs és a kukorica után a negyedik legfontosabb élelmiszer -termés.
Hogyan befolyásolja a banánt az éghajlatváltozás?
„Az éghajlatváltozás megölte a növényeinket. Ez azt jelenti, hogy nincs jövedelem, mert nem tudunk eladni semmit”-mondja Aurelia Pop XO, egy 53 éves Guatemala-i banántermelő.
„Ami történik, az, hogy az ültetvényem haldoklik. Tehát, ami történt, a halál.”
Az éghajlati válság számtalan módon üti a banánültetvényeket. A banánnak a fejlődéshez 15-35 ° C közötti hőmérsékleti tartományra van szükség, de szintén nagyon érzékenyek a vízhiányra-állítja a jelentés.
A viharok nagy problémát jelentenek, mivel a levágják, ami megnehezíti a növények fotoszintézisét. A gombás fertőzések egyre növekvő veszélyt jelentenek a növekvő hőmérséklet miatt, egy ilyen betegséggel, a Fusarium Tropical Race 4 -rel, ami a teljes ültetvények elvesztését okozza.
„A szisztémás változás nélkül kockáztatjuk, hogy szemtanúja lehet a Cavendish banán (az uralkodó fajta) pusztításának a Fusarium Tropical Race 4-re, egy gombás fertőzésre, amely megtámadja a növények gyökereit, és a gazdaságok és ültetvények teljes elvesztéséhez vezethet”-magyarázza Holly Woodward-Davey, a Banana Link projekt koordinátora, amely a banán ellátási láncban működik.
„A betegség most az európai szupermarketek, például Kolumbia és Peru kulcsfontosságú beszállítói országaiban található.”
A guatemalai Aurelia számára a legnagyobb veszélyt a közösség szembesül a magas hő, amely két éve egymás után ütközött, így banánfáit „lehajtva és haldoklik” hagyva.
„A múltban volt egy előrejelzés, hogy ez a jövőben megtörténik, de ez korábban jött, és ez azért van, mert nem gondoskodunk szülőföldünkről, ökoszisztémáinkról, és ez nagyon aggasztó a gyerekeink és különösen az unokáink számára” – tette hozzá.
Hogyan segíti a tisztességes kereskedelem és az ökológiai banán vásárlása a gazdálkodókat
A keresztény segélyek, az élelmiszer -kampányok és a szakértők különböző szinteken kérnek cselekvést a népszerű gyümölcsök és azokat, akik ezt ápolják.
A probléma megoldásához a gyökér, gazdagabb, szennyező nemzeteknek sürgősen csökkenteniük kell szén -dioxid -kibocsátásukat – mondja a Fejlesztési Ügynökség.
A Párizsi Megállapodás részeként az országok ebben az évben új nemzeti éghajlati cselekvési terveket nyújtanak be, amelyek frissítik kibocsátáscsökkentési célokat – jegyzi meg Osai Ojigho, a Christian Aid politikai és kampányok igazgatója.
„Ez óriási lehetőség az országok számára, hogy felgyorsítsák a fosszilis tüzelőanyagoktól való átmenetet a tiszta energiáig, miközben biztosítják, hogy az éghajlati finanszírozás elérje az embereket, akiknek kétségbeesetten szükségük van rá” – mondja. „A világ vezetői nem csúszhatnak fel.”
A Christian Aid a banántermelőket és a mezőgazdasági közösségeket is felszólítja, hogy célzott támogatást kapjanak a nemzetközi éghajlat -finanszírozásból, hogy alkalmazkodjanak a változó éghajlathoz.
Eközben a fogyasztókat arra buzdítják, hogy segítsenek a tisztességes kereskedelem termékek kiválasztásával, ami biztosítja, hogy a gazdálkodók nagyobb összeget fizetjenek.
„Az Egyesült Királyságnak az egy főre jutó banánfogyasztása az Európában a legmagasabb, ám az alacsony szupermarketek árainak öröksége csak a banán leértékelésére szolgál” – állítja Pierides. „Az éghajlatváltozás és a növekvő költségek növekvő hatásaival meg kell győződnünk arról, hogy a banán gazdálkodók nem hagyják el az árat az olcsó gyümölcsökért.”
A szerves banán keresése szintén segíti a kémiai műtrágyák magas felhasználását a gyümölcs előállításában, ami hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához és károsíthatja a helyi ökoszisztémákat.
„Az éghajlati válság és a kapcsolódó biodiverzitási válság megköveteli az ipari élelmiszer-termelési rendszerek átgondolását, amely a növekvő mennyiségű káros vegyi anyagok felhasználásától függ”-mondja Woodward-Davey.
Ideje elágazni a Cavendish -en túl?
A mindenütt jelenlévő kanyargós sárga gyümölcs, amely eszébe jut, amikor a banánra gondolunk, valójában csak egy fajta a faj: a Cavendish.
Ezt elnevezték William Cavendish, az angliai Devonshire -i herceg, aki 1834 -ben szállította őket Mauritiusból, és tovább folytatta, hogy kertésze ápolja őket impozáns otthona, a Chatsworth ház üvegházaiban.
A fajtákat a világ minden tájáról szállították, és az 1950 -es években a legnépszerűbb banán lett, amikor a Panama -kór elpusztította a Gros Michel („Big Mike”) fajtát, amely korábban ezt a pozíciót töltötte be.
Kezdetben azt feltételezték, hogy a Cavendish fajták jobban rezisztensek a betegséggel szemben, ám a Karib -térségben és másutt a Panama -kór TR4 -ben a közelmúltbeli kitörései ezt a reményt felvetették.
Mivel a Cavendish banánok nem képesek szexuálisan szaporodni, és azonos klónokon keresztül szaporodnak, genetikai sokféleségük nagyon alacsony, és kiszolgáltatottá teszi őket a betegséggel szemben.
Mivel az éghajlatváltozás súlyosbítja a TR4 terjedését, olyan szakértők, mint a Sally Musungu – a Schlumberger Alapítvány környezetvédelmi kutatója – úgy gondolják, hogy „sürgősen át kell lépnünk a Cavendish -en, és feltárjuk a banánfajok gazdag genetikai sokféleségét”.
„Szerencsére a genetikai sokféleség gazdag medencéje létezik a banánfajokban, beleértve több száz alulkutatott fajtát, potenciálisan értékes éghajlat-ellenálló tulajdonságokkal”-mondja.
„A genetikai sokféleség feltárásával és a feltörekvő eszközök, például a génszerkesztés kihasználásával felgyorsíthatjuk az új banánfajták fejlesztését, amelyek jobban kiszolgálhatják a gazdálkodókat és alkalmazkodhatnak a jövőbeli éghajlati viszonyokhoz.”