A győztest 150 ízből választották ki és egy sütemény szaloncukor-verziója vitte el a pálmát. De az is kiderült, melyik a legjobb zselés szaloncukor.

Idén újra megrendezték Az Év Szaloncukra versenyt. A piac változásait és a fogyasztói igényeket figyelembe véve határozták meg a kategóriákat. Az Év Szaloncukra mellett a kézművesek külön is megmérkőztek, de kiemelt kategória lett a hozzáadott cukrot nem tartalmazó szaloncukrok kategóriája, valamint az alacsonyabb árú (599 Ft/ 100 g alatti) kategória. Mivel a múlt évben láthatóan voltak sláger ízek, így idén a legkedveltebb ízek legjobbjait is megkeresték, sőt, kiválasztották a legjobb új ízt is, ám ezekben a kategóriákban csak egy győztest hirdettek.

Az Év Szaloncukra verseny győzteseit 152 szaloncukor közül választották ki. A verseny 9 kategóriájának a zsűrizésben több, mint 150 kóstoló segített. A kóstolásokra több, mint 5000 szem szaloncukrot osztottak ki zsűrizésre, hogy a megtalálják a 15 győztest.

Az Év Szaloncukra kategória 1. helyén a gödöllői Sulyán Cukrászda Egy falat Mennyország sütemény szaloncukor verziója végzett, amelyet az Eucharisztikus Kongresszus Süteményének választott süti ihletett.

A győztes szaloncukor: az „Egy Falat Mennyország” (Forrás: azevszaloncukra.hu)

A 2. helyet a kiskunlacházi Demeter Chocolate jamaicai fekete kókuszos szaloncukra fehér csokoládéban szerezte meg.

A 3. helyet pedig címvédőként idén is a maklári Stühmer pisztácia krémes szaloncukra nyerte.

Az Év Szaloncukra kézműves kategóriájában a gödöllői Sulyán Cukrászda fehér  csokoládéba mártott roppanó kekszes fehér csokoládés trüffel szaloncukra lett az 1., míg a 2. helyen a Jamaicai fekete kókuszos szaloncukor fehér csokoládéval végzett a Demeter Chocolate-től, a 3. helyen pedig a gyulai Kézműves Cukrászda sós-karamella szaloncukra.

Az Év Cukormentes Szaloncukra 1. helyezettje a maklári Stühmer mogyorókrémmel töltött tejcsokoládé édesítőszerekkel, szaloncukra lett, a 2. helyezett a Lissé Kft. Aranygaluska ízű szaloncukra, a 3. helyezett pedig a Stühmer narancsos szaloncukra édesítőszerekkel lett.

Az alacsonyabb árú (599 Ft /100 g alatti) szaloncukrok közül az 1. helyen a TESCO banános-ropogós és málnás-robbanócukorkás szaloncukra végzett, a 2. helyre a Lidl hozzáadott cukor nélküli fehér csokis eper és sárgabarack ízű szaloncukra került, a 3. helyezett pedig a Nestlé Boci meggyes zselés szaloncukra lett.

  • A legjobb marcipános szaloncukor az orosházai Hóvirág Fagylaltbár vörösboros-aszalt szilvás marcipános szaloncukra.
  • A legjobb karamellás szaloncukor a keszthelyi Sütibolt ropogós ostyás sós-karamellje.
  • A legjobb mogyorós szaloncukor a Stühmer piemontei mogyorós szaloncukra.
  • A legjobb kókuszos szaloncukor a Demeter Chocolate jamaicai fekete kókuszos szaloncukra.
  • A legjobb zselés szaloncukor a Choco Garden meggyes zselés szaloncukra.
A szaloncukor őse a szavojai fondant-cukor, a 14. században tűnt fel, csomagolása belsején aforizmákkal. Német cukrászok révén jutott el hazánkba az 1830-as évekre. A szaloncukrot kezdetben kézzel, majd géppel mártották. Híres magyar szaloncukorgyártó-üzem volt a Stühmer, messze földre is szállítottak.

Kiemelt kép: Az Év Szaloncukra kézműves kategóriájának győztese: a fehér csokoládéba mártott roppanó kekszes fehér csokoládés trüffel szaloncukor (Forrás: azevszaloncukra.hu)

NLC