„Menjetek, gyógyítsátok a világot!” – a zene gyógyító erejére tett utalással nyitotta meg Pásztor Dániel püspök a Református Művészeti Iskolák I. Találkozóját a mögöttünk álló hétvégén. A magyaroroszági és felvidéki iskolák csoportjainak részvételével megvalósult rendezvény művészeti, közösségi, hitéleti programokkal várta a részt vevő iskolák diákjait és tanárait. A találkozó védnöke Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház (MRE) Zsinatának lelkészi elnöke és Hoppál Péter kulturális államtitkár volt.

– A magyar zenei, művészeti oktatást évszázadok óta meghatározzák az egyházi iskolák, így van ez ma is, ebben jelentős szerepet vállal református egyházunk. Hatalmas kincs van a birtokunkban művészeti intézményeink révén. Ezek pedagógusai és növendékei számára nem létezett eddig olyan fórum, amelyen megismerhették, meghallgathatták, megtapasztalhatták egymás szakmai, művészeti munkáját, eredményeit. Ezért döntött úgy az Egressy Béni Református Zenei Szakgimnázium, a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány (RKK) és a Magyarországi Református Egyház (MRE) Egyházzenei Igazgatósága, hogy hagyományteremtő szándékkal találkozót szerveznek egyházunk művészeti iskolái számára – nyilatkozta a rendezvény ötletgazdája, Kovács Zalán László, az Egressy igazgatója.

A november 18–20. között megvalósult program első alkalma természetesen elcsendesedéssel, Isten igéjére figyeléssel telt: már a Szentírásból, Saul Dávid lantzenéje hatására történt gyógyulásának történetéből is tudjuk, hogy a zenének különleges szerepe lehet az ember életében.

A művészeti tevékenység nem lehet öncélú, főleg a keresztyén ember számára nem, hiszen a művészeti önkifejezés egyszerre Isten megmutatkozása is a világban

– hangsúlyozta Pásztor Dániel. – Ezért nektek, művészeknek hatalmas felelősségetek van – nyomatékosította a Zsinat lelkészi alelnöke. – Menjetek, gyógyítsátok a világot! – buzdította a református művészeti iskolák diákjait és tanárait a háromnapos program kezdetén. A püspöki áhítatot követően a közönség az Egressy fúvószenekarának koncertjében gyönyörködhetett, illetve Bakó Levente Liszt-díjas trombitaművész, karmester rendhagyó műsorvezetésének élményében részesülhetett.

A szervezők közös meglátása szerint a református fenntartású intézmények szolgálatának láthatóan jelen kell lennie az egyház életében, ezért arra kérték a csoportokat, hogy zenei szolgálatukkal ajándékozzák meg gyülekezeteinket. A küldöttségek szívesen tettek eleget a kérésnek, és Gyömrőn, Budafokon, Üllőn, Halászteleken, Szigethalmon, valamint Budapesten, a külső-józsefvárosi és a Nagyvárad téri gyülekezetekben végeztek zenei szolgálatot a vasárnapi istentiszteleteken. Az utóbbi istentiszteleten a karádi művészeti iskola népzenész növendékei is részt vettek és felléptek.

Papp Kornél, a vendéglátó intézmény főigazgatója örömét fejezte ki, hogy a tartalmas, igényes és hasznos találkozónak első alkalommal a halászteleki Bocskai István Református Oktatási Központ adhatott otthont. A rendező szervezetek vezetői, Zila Gábor, Kovács Zalán László és Bódiss Tamás lapunk érdeklődésére elmondták, hogy az első rendezvény messze túlszárnyalta az előzetes várakozásokat, ezért jövőre is folytatni kell egyházunk művészeti iskoláinak most megkezdett seregszemléjét.

Forrás, teljes cikk és kiemelt kép: reformatus.hu