Míg szeptemberben több európai fővárosban is jelentősen emelkedtek a háztartásokat terhelő rezsiköltségek, addig a meghatározott éves átlagfogyasztással rendelkező magyar háztartások továbbra is kedvező áron juthattak földgázhoz és villamos energiához – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MTI-vel pénteken.

Továbbra is a magyar háztartások energiaköltségei a legkedvezőbbek

Németországban a katasztrófavédelem már arról készít videókat, mit csináljanak az emberek, ha nem lesz gáz télen, és nem tudnak fűteni

Több európai fővárosban is jelentős energiaár-növekedést regisztrált egy szeptemberben végzett nemzetközi árösszehasonlító vizsgálat. A kutatás szerint a lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia ára Stockholmban 47 százalékkal, Tallinban 41 százalékkal, Berlinben és Prágában 23 százalékkal emelkedett, míg a földgázért Tallinban 88 százalékkal, Bécsben 36 százalékkal, Amszterdamban pedig 23 százalékkal kellett többet fizetni az előző hónaphoz képest.

Kiemelik:

a magyar fogyasztók rezsiköltségei szeptemberben nem emelkedtek.

A szeptemberi nemzetközi árösszehasonlítás eredményei szerint a magyar fogyasztók a rezsivédett árkategóriába tartozó átlagfogyasztás, évi 2523 kilowattóra (kWh) esetén a második legolcsóbb árat (9,22 eurocent/kWh) fizetik a villamos energiáért. Azok a háztartások, akik 20 százalékkal többet fogyasztanak a megadott éves átlagfogyasztásnál, 10,63 eurocent/kWh áron juthattak villamos energiához, ami szintén a második legolcsóbb ár európai összehasonlításban.

A rezsicsökkentett áron vásárolható földgáz szeptemberben is Magyarországon volt a legolcsóbb – írták. Átlagfogyasztás (63 645 megajoule) esetén a földgázért augusztusban továbbra is a magyar fogyasztók fizették a legalacsonyabb árat (2,53 eurocent/kWh). Az átlagot 20 százalékkal meghaladó fogyasztás esetén a magyar háztartások 5,07 eurocent/kWh áron jutottak földgázhoz, amely európai összehasonlításban a második legkedvezőbb ár.

A MEKH nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi ár-összehasonlítása az európai fővárosok villamosenergia- és földgázárait mutatja be. Az alapfelmérést az Energie-Control Austria és a MEKH által megbízott cég, a finn VaasaETT végzi.

Forrás: Magyar Hírlap

Kiemelt kép: portfolio.hu