Nehéz elképzelni Karácsony Gergelyt, ahogy szenvedélyes szózatot intéz hallgatóságához, ráadásul hajnalban. Pedig ez történt, maga a főpolgármester osztott meg egy rövid, félperces videót, amin széles kézmozdulatokkal kísérve beszédet mond a napok óta sztrájkoló fővárosi kukásoknak, és halált megvető bátorsággal a tudtukra adja, hogy ők ott a Városházán nem sokat tehetnek az ügyben, és – minő meglepetés – mindenért a kormány a hibás.

Ugyanaz a szenvedély fűthette a főpolgármestert, mint amikor – saját bevallása szerint – leordította Pintér Sándor fejét, mert házkutatást mertek tartani a nyomozók a Városháza-ügyben.

Budapesten sokadik napja állnak az utcán a roskadásig megtöltött háztartási hulladékgyűjtő edények, a kukások nem veszik fel a munkát, azt sérelmezve, hogy miközben a cégvezetés az ő álomfizetésükről beszél, szinte a felét sem keresik a reklámozott összegnek, más hulladékszállító cégeknél jobban megbecsülnék őket, ráadásul náluk jobban fizetett ellenőrök követik minden lépésüket, azt lesve, hátha fekete kukaürítésért elfogadnak valakitől borravalót.

A főváros részéről egyelőre annyi történt a helyzet rendezésére, hogy a tiltakozó kukások közé merészkedett maga Mártha Imre közműholdingvezér, aki Instagram-kompatibilis módon kukásautót vezetve, jól szabott céges munkaruhában érkezett a helyszínre (jó, hogy nem a fővárosi strandalkalmazottak sztrájkolnak, mert akkor szörfön jött volna), és közölte a dolgozókkal, hogy járni jár, csak éppen nem jut: nagy a szívük, aranyból van, adnának ők, de nincs miből. De legalább kirúgással nem fenyegette meg a tiltakozókat, mint a sztrájk első napján az egyik szakszervezeti vezető.

Másnap hajnalban a Mártha által elmondottakat maga a főpolgármester ismételte meg, pénzt nem, de „szövetséget” ajánlva a szemétszállítóknak. Karácsony megfejtése szerint a kukások nem is rá meg a cégvezetésre mérgesek, hiszen ők megértik és szeretik őket, hanem a csúf, gonosz kormányra.

A főpolgármester mindezek mellett levelet írt a katasztrófavédelem vezetőjének, elismerve, hogy nem tudják megoldani a szemétszállítást, súlyos közegészségügyi kockázat áll fenn, ezért innentől a feladatot végezzék el ők. A Városháza pedig folytatja a tárgyalásokat a tiltakozó kukásokkal, bár az elején elmondták, elfogadható ajánlattal aligha tudnak előrukkolni, vagyis csak az időt húzzák.

Tarlós István korábbi főpolgármester a hivatali ideje alatt többször is elmondta: tetszik vagy sem, bármiért, ami a városban történik, végső soron az övé a politikai felelősség, hiszen őt választották meg erre a feladatra.

Karácsony viszont úgy siklik el bármilyen felelősségi kérdés elől, mint a disznózsírral bekent angolna, és mindig tud valakire elcsukló hangon mutogatni, akinek az ő dolgát kellene elvégeznie.

Karácsony alkalmatlansága már Gyurcsány Ferencnek is feltűnt, igaz, más szempontból. A DK vezére a választási vereség utáni első hosszabb, Gulyás Márton Partizánjának adott interjúban dilemmának nevezte, hogy vajon a főpolgármesternek a város működtetése-e a dolga („hogy felújítsa a Blaha Lujza teret és legyen biciklisáv az Üllői úton”), vagy az, hogy az ellenzéki ellenállás jegyében a kukásautókkal ostrom alá vegye a karmelita kolostort, ahogyan a DK-vezér fogalmazott, „megszervezze a legszabadabb magyar város közösségét az önkénnyel szemben”.

Gyurcsánynak azért kevés Karácsony, mert utóbbihoz nem elég ­harcias – lesz még a DK-nak árnyék-főpolgármestere is –, nekünk, budapestieknek pedig azért, mert Karácsony csak árnyéka egy valódi főpolgármesternek, sok egyéb mellett még azt sem tudja megoldani, hogy az általa vezetett városban reggelente legalább a kukákat kiürítsék.

Forrás: Magyar Nemzet/SCHMIDT GÁBOR

Kiemelt kép: Origo