Újabb nagy presztízsű díjat nyert el a Liget Budapest Projekt keretében megépült Magyar Zene Háza az egyik legjelentősebb ingatlanszakmai kiállításon Németországban – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója. A German Design Council által odaítélt Iconic Awardot az egyik legfontosabb nemzetközi ingatlanszakmai kiállításon, a müncheni Expo Realon adták át ünnepélyes keretek között.

A vezérigazgató kiemelte, hogy a neves, nemzetközi építészekből álló öttagú zsűri építészeti kategóriában a győztesnek járó elismeréssel díjazta a magyar épületet. A grémium a legjobb és leginnovatívabb építészeti és tervezési megoldásokat felvonultató, világszerte megvalósult új épületeket díjazza, az elmúlt években olyan, a világelithez tartozó sztárépítészek alkotásait ismerték el, mint Dorte Mandrup, Kengo Kuma, Alberto Caiola vagy Sir David Chipperfield. A Sou Fujimoto tervezte Magyar Zene Háza ezzel az ingatlanszakma két legnevesebb seregszemléjén is a világ élmezőnyébe került, hiszen ezt megelőzően idén márciusban a Cannes-i MIPIM-en, a világ legnagyobb és legrangosabb ingatlanszakmai kiállításán a zsűri fődíját nyerte.

„A mostani elismeréssel nemcsak Magyarország legtöbbet díjazott épületévé vált a ház, hanem az egész kontinens egyik legizgalmasabb és -felkapottabb új épülete jött létre, ami sorra vívja ki a zsűri elismeréseit Angliától az Egyesült Államokig, Franciaországtól Németországig. Nem véletlen, hogy a Magyar Zene Háza látogatottsága példátlan gyorsasággal lépte a 700 ezer főt” – mondta el a díj kapcsán Gyorgyevics Benedek, a Liget Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A Magyar Kultúra Napján, január 22-én birtokba vehette a közönség a Magyar Zene Házát, melynek köszönhetően a magyar főváros egy, a világelithez tartozó japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett, ikonikus épülettel lett gazdagabb, a Városliget pedig megújítva visszakapott egy itt korábban évtizedekig elzárt, rendkívül elhanyagolt állapotú 7 ezer négyzetméternyi zöldfelületet. A ház elképesztően népszerű a látogatók körében, több százezren bejárták már az épületet, a zenetörténeti kiállítás, a hangdóm előadásai és a koncertek gyakorlatilag folyamatosan teltházasak.

Az Expo Real a legnagyobb ingatlan- és befektetési kiállítás Európában, melyet 1998 óta minden évben a Messe München területén rendeznek meg. A rendezvényen adják át a German Design Council rangos elismerését, az Iconic Awardot, mely a világ leginnovatívabb és fenntartható építészeti projektjeit díjazza, különös hangsúlyt fektetve a környezetbarát megoldásokra, a látogatóélményre, valamint a külső és a belső harmóniájára, formabontó tervezői gondolatokra.

2018-ban az új Néprajzi Múzeum szintén a világ legjobb középülete lett az International Property Awardson, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is megkapta. 2021-ben pedig az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) „Európa legjobb középület-fejlesztése” díjat nyerte el az International Property Awardson, ezzel a Liget Budapest Projekt a legtöbbet díjazott fejlesztéssé vált a díj (IPA) történetében, ugyanis ez az első olyan kulturális városfejlesztés, amelynek elemei három rangos díjat is elnyertek.

2017-ben Cannes-ban, a világ legjelentősebb ingatlanszakmai rendezvényén, a MIPIM-en

a Liget Budapest Projekt a legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektje lett.

2021 nyarán pedig a Szépművészeti Múzeum történetének legnagyobb léptékű, a Liget Budapest Projekt keretében megvalósult felújítása nyerte el az Europa Nostra Díjat, mely az Európai Unió legrangosabb örökségvédelmi elismerése. 2022 tavaszán pedig a Magyar Zene Háza a MIPIM Awards fődíját, ezzel a hazai ingatlanfejlesztés egyik legnagyobb nemzetközi sikerét érte el, s Magyarország legtöbb elismeréssel rendelkező épületévé vált.

Forrás: Origo

Kiemelt kép: Liget Projekt