Míg a korábbi években készült hasonló témájú közvélemény-kutatások rendszerint azt mutatták, az ország lakossága a katonaságban és az egyházban bízik meg a leginkább, mára ez a sorrend felborult.

Egy friss felmérés szerint a megkérdezettek a tűzoltóságban (77%), a SMURD-ban (sürgősségi életmentés) (63%) és a mentőszolgálatban (57%) már jobban bízik, a katonaság és az egyház lecsúszott a negyedik, illetve ötödik helyre.

Ez talán abban a kontextusban is érdekes fordulat, mert hónapok óta nyilvános vita zajlik Alexandru Rafila egészségügyi miniszter és Raed Arafat belügyi államtitkár, katasztrófavédelmi főfejes között a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (DSU) átszervezéséről, a friss felmérés azonban egyértelműen azt mutatja, a lakosság nagyon is elégedett Arafaték munkájával.

Ami viszont elgondolkodtató, hogy a megkérdezettek a kórházakban (alig 15 százalék) és a parlamentben (17%) bíznak a legkevésbé, de az államelnöki hivatal, de még az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) is a lista végén kullog.

Egy másik fejezet az uniós tagság támogatottságát firtatta, itt elég egyértelműek a számok: a lakosság 70 százaléka továbbra is az Európai Unióban képzeli el Romániát, míg a megkérdezettek alig 9 százaléka kilépéspárti. Az Oroszországhoz való közeledést már csak 7 százaléknyian támogatják, míg az alanyok 35 illetve 31 százaléka szerint inkább az Amerikai Egyesült Államokkal és Kínával kellene szorosabb viszonyt kialakítani.

Forrás és kép:  Foter.ro

Szerző: GyCsaba