Rumen Radev bolgár elnök megtagadta kilenc kelet-európai ország nyilatkozatának aláírását, mert az Ukrajna NATO-csatlakozását támogató záradékot tartalmaz – közölte az államfő sajtószolgálata.

A dokumentumot vasárnap írta alá Románia, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Észak-Macedónia, Montenegró, Lengyelország, Szlovákia és Lengyelország elnöke.

Ismeretes, hogy Magyarország is kimaradt a fenti sorból, mégpedig azért mert hazánk továbbra sem szállít fegyvereket az ukrán-orosz konfliktusba. Ezért nem írta alá Novák Katalin államfő a szóban forgó nyilatkozatot Ukrajna gyorsított NATO-felvételéről.

“RUMEN RADEV NEM ÉRT EGYET AZ UKRAJNA NATO-TAGSÁGÁRÓL SZÓLÓ, NÉHÁNY KELET-EURÓPAI ORSZÁG ÁLTAL ELFOGADOTT NYILATKOZAT TELJES SZÖVEGÉVEL AZ ELNÖK TÁMOGATJA A DOKUMENTUMBAN FOGLALT EGYÉB ÁLLÁSPONTOKAT” – áll a közleményben-

Bulgária 2008-ban a NATO bukaresti csúcstalálkozóján nyilatkozatot írt alá Ukrajna jövőbeli csatlakozásáról, de ez egy teljesen más biztonsági környezetben történt – közölte a bolgár elnöki sajtószolgálat.

Forrás: Elemi.hu

Kép: Orosz elnöki hivatal