Átvenné a Demokratikus Koalíció az ellenzék vezetését, vagy ahogyan Gyurcsány Ferenc pártelnök a Partizánnak adott interjúban fogalmazott, kijelölné az ellenzéki politika közepét. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője szerint a baloldali pártszövetség csúfos bukása után egy lényegre törő DK-s kezdeményezéssel az oly sokáig hirdetett egység megtörni látszik az ellenzéki oldalon. Mint mondta, az árnyékkormány nem más, mint az ellenzék nyomásgyakorlásának és egységesítésének egyik eszköze.

– A baloldali pártszövetség csúfos bukása után, egy lényegre törő DK-s kezdeményezéssel az oly sokáig hirdetett egység megtörni látszik az ellenzéki oldalon – mutatott rá a Magyar Nemzetnek ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője.

Mint elmondta, Gyurcsány Ferenc pártja annak érdekében, hogy a közélet mindennapi palettáján fenn tudjon maradni és az aktív működés látszatát képes legyen biztosítani, létrehozta saját árnyékkormányát. Saját, mivel politikai értelemben belterjes és homogén, hiszen más párttól nem akartak senkit az árnyékkabinetbe hívni. Ifj. Lomnici Zoltán elmondta, a világ számos országában megtalálható intézménynek hazai viszonylatban nincsen hagyománya.

Az Egyesült Királyságban, Ausztráliában vagy éppen Kanadában – a Nemzetközösség országaiban – az árnyékkormány létrehozása bevett ellenzéki gyakorlat, amelynek elsődleges funkciója, hogy egységesítse a politikai közösséget, mobilizálja a támogatókat, valamint hogy könnyítse az ellenzéki politikai üzenetek megformálását és kommunikációját – ismertette. Mint fogalmazott, az árnyékkormányok intézménye alapvetően az angolszász kultúrából és a nagyrészt kétpárti rendszerből – Munkáspártból és Konzervatív Pártból – áll. Hasonló próbálkozás történt 2018-ban Franciaországban, ahol a helyi republikánusok alakítottak árnyékkormányt, de nagyobb hírt nem sikerült kapniuk, Olaszországban pedig a Demokraták próbálkoztak vele, de az olasz közéletnek köszönhetően alig élt egy évet a létrehozott árnyékkormány – sorolta a példákat ifj. Lomnici.

A Magyar Nemzet teljes cikke itt olvasható.

Szerző: Kincses Krisztina

Kép: Teknős Miklós