Hallgat a II. kerület vezetője, mert csúfos bukásnak tűnik a kedvenc projektje. Két év alatt már százmillió forint felett járhat a II. kerületi szocia­lista vezetés kedvenc projektjére költött összeg. A Magyar Nemzet által megismert újabb információkból kiderül, hogy a költségek már átlépték a negyvenmilliós összeghatárt, az üresen álló önkormányzati ingatlanok pedig már csaknem hatvanmillió forintnyi bevételkiesést okoztak a kerületnek.

Egy héttel ezelőtt írta meg a Magyar Nemzet, hogy két év alatt sem sikerült emelkedő pályára állítani a II. kerületi baloldali vezetés egyik legfőbb saját projektjét. A Margit-negyedről Őrsi Gergely polgármester (Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP) áprilisban azt mondta, arra több mint kétszáz pályázat érkezett. Ezek alapján az üresen álló önkormányzati épületeket mára meg lehetett volna tölteni élettel, azonban az eredmények nem ezt mutatják.

Előző cikkükhöz keresték a baloldali polgármestert, illetve a projekt fő felelőseként kijelölt momentumos alpolgármestert, Berg Dánielt is, valamint a II. kerületi önkormányzatot, azonban nem reagáltak kérdésekre.

Nem tűnik sikeresnek az üres önkormányzati épületek hasznosítása a baloldali vezetésű kerületben.

A polgármester a Magyar Hangnak azonban adott interjút, ebben kérdés nélkül kétszer is szóba hozta a projektet, először

Soros-ügynököket emlegetve. Itt nem fejtette ki, hogy a kerület amerikai–magyar alpolgármesterére, Berg Dánielre gondol-e vagy esetleg a bérlőkre, akik között megtalálható a Greenpeace és a Habitat for Humanity lakhatással foglalkozó civil szervezet.

Később pedig arról beszélt, hogy a programmal haladnak. A lapunk által megismert dokumentumok alapján viszont a fékezett habzású projekt rengeteg pénzt elvitt a kerület pénzéből az elmúlt két évben.

A Fidesz–KDNP jelöltje a budai polgárokért szeretne dolgozni, míg a baloldal kampánya láthatóan a rongálásról szól.

Az önkormányzat honlapján közzétett ötmillió forint feletti szerződésekből is összejön pár tíz millió forintnyi kiadás, de lapunk információi szerint a ténylegesen elköltött összeg több mint negyvenmillió forint. A Nemzet ismét megkérdezte a polgármestert és a hivatalt, hogy valóban így megszaladtak-e a költségek, azonban a kérdéseikre ezúttal sem válaszoltak.

Kiszámolták azt is, mennyi bevételkieséssel járt eddig a kerületnek az, hogy a korábban kiadott ingatlanok vagy üresen állnak, vagy a nyertes pályázók mentességet kaptak a díj fizetése alól. Ez alapján két év alatt 59 millió forintnyi kiesést lehet meghatározni.

Nem nehéz kiszámolni, hogy ezzel a projekt kezdete óta már százmillió forint felett járhat az erre elköltött kerületi pénz mennyisége. Az összeg könnyen összejöhetett, hiszen a kommunikációra csaknem havi egymillió forintot fordítanak Őrsi Gergelyék, a menedzselésre pedig külön céget is létrehoztak. Múlt héten a Margit-negyed honlapján még 26 ingatlant kínáltak, amelyek üzemeltetésére pályázni lehet. Mostanra ezek száma tizenötre csökkent, hat esetében a pályázat elbírálás alatt áll.

 

Forrás: Magyar Nemzet

Kiemelt kép: Forrás: https://masodikkerulet.hu/