Tavaly 75 millió orvos–beteg-találkozás valósult meg az alapellátásban, és ez a szám folyamatosan emelkedik. A rendszer azonban rendkívüli módon pazarló és kórházcentrikus, így megkerülhetetlen az átszervezés – mondja a Mandinernek Békássy Szabolcs, az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos. Szerinte több hatáskört kellene adni a háziorvosoknak, és a körzethatárokat is felül kell vizsgálni.

Nagyon fontos lenne az átszervezés, – mondja Békássy, hiszen az alapellátás az egészségügyi ellátórendszer azon szegmense, ahol évről évre a legnagyobb volumenű orvos–beteg-találkozás valósul meg: tavaly ez a szám elérte az évi 75 milliót. Azért is elengedhetetlen jól megszervezni az alapellátást, mert ez a szektor az, ahol lakóhely közeli szolgáltatásokat lehet nyújtani a betegek számára, ezek pedig mind a költséghatékonyság, mind a hozzáférhetőség szempontjából a legmegfelelőbb ellátást jelentik a páciensek egészségének megőrzése, betegségeik gyógyítása szempontjából egyaránt. Az alapellátásban kell megpróbálni definitív, vagyis a beteg gyógyulásával, krónikus betegségeinek gondozásával helyben megoldást jelentő és nem más intézménybe való tovább utalásával járó ellátást nyújtani a pácienseknek.

Mindez nem járna automatikusan többletfeladattal a családorvosok számára – jelenleg a hatásköri korlátokból adódóan a különböző betegutak megszervezése időigényesebb, sokkal nagyobb kihívást jelentő feladat –, ugyanakkor az ellátási hatékonyságon, a járó- és fekvőbeteg intézmények terhelésén azonnal csökkenteni tudna.

A magyar egészségügyi ellátórendszer jelenleg kórházcentrikus, ami számos probléma okát adja.

Példaként említeném a kettes típusú diabéteszes betegek gondozását, ami az európai gyakorlatnak megfelelően teljesen körűen meg tudna valósulni az egészségügyi alapellátás szintjén is. Mindez nem csak a betegek számára jelentene egyértelmű előnyöket, hanem a családorvosok számára is egy komfortosabb orvosi munkát jelentene, ráadásul az ellátórendszer számára is költséghatékonyabb megoldást jelentene. Az alapellátás megerősítésével kapcsolatos törekvéseink egyébiránt harmóniában vannak az ágazatirányítás elképzeléseivel, így reményeink szerint a közeljövőben a betegek számára is érezhető változások fogják szolgálni egészségüket.

Nemcsak az alapellátás, az ügyeleti ellátórendszer áttervezése is rendkívül fontos feladat. Elengedhetetlen, hogy ez a szint is jól szervezett legyen.

Nagyon fontos, hogy a betegutak tervezésében és koordinálásában együttműködjünk az Országos Mentőszolgálattal. Az ügyeleti körzethatárok kijelölésének hatásköre jelenleg az önkormányzatoknál van, ezeket a körzethatárokat felül kell vizsgálni, sok esetben nem optimálisan üzemméret mentén szerveződnek.

Forrás és teljes interjú: Mandiner

Kiemelt kép: msn.hu