Dobrev Klára nemrég jelentette be árnyékkormányát, amelynek megalakítására férje, Gyurcsány Ferenc kérte fel. Ennek az árnyékkormánynak az egyik árnyékminisztere a DK-s Dávid Ferenc, aki sok más baloldali politikushoz hasonlóan eltörölné a rezsicsökkentést.

Dávid egy áprilisi ATV-s szereplésében úgy fogalmazott:

„A rezsicsökkentés kérdése így tarthatatlanná válik, és egyre inkább tarthatatlanabbá fog válni, ahogy késlekednek az európai uniós pénzek.”

Az árnyékminiszter azonban nem állt meg itt, hiszen később, júliusban szintén az ATV-ben már azt boncolgatta, hogy a kormány által hozott, a lakosságot védő energiatámogatásokat hogyan reformálná meg. Dávid Ferenc szerint a kedvezményes árszabást csak a rászorulóknak kellene biztosítani, az átlagkeresetűek számára már nem. Dávid szerint például aki félmillió forintot keres, annak semmi szüksége rezsitámogatásra. Ezzel egészen biztosan sok ember nem értene egyet, hiszen a legfrissebb adatok szerint a magyar bruttó átlagkereset jelenleg 546 ezer forint.

A tűzifa-intézkedés kritizálásánál aztán valószínűleg már elgurult az árnyékminiszter gyógyszere, hiszen a baloldalhoz híven nemcsak az intézkedést, de a lakosságot is gyalázta. Az ATV Egyenes beszéd című műsorában július 29-én Dávid a kályha- és kazánprogramról nyilatkozva úgy fogalmazott:

„Amikor meghallottam azt, hogy kályha- és kazánprogramot indítunk, akkor az jutott eszembe, hogy akkor milyen jó környezetszennyezés lesz, meg hogyan fogják lopni a fát az emberek az erdőben, akik rászorulnak.”

Dávid Ferenc egyébként a kormány által a gáz- és áramfogyasztás kiváltására irányuló hatósági áras tűzifa esetében úgy fogalmazott,

„felkérés volt arra, hogy ki kell vágni az erdőket, és el kell tüzelni.”

Magyar Hírlap

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán