Az amerikai ügyészek 47 ember ellen emeltek vádat az eddigi legnagyobb csalás ügyében. A gyanúsítottakat azzal vádolják, hogy 250 millió dollárt (1,8 milliárd Forint) loptak el egy kormányzati segélyprogramból, amely a világjárvány idején a rászoruló gyermekek étkeztetését szolgálta volna. Az összeget állítólag ingatlanokra, autókra és luxuscikkekre költötték – írja a BBC.

Az csalás megszervezésével egy minnesotai nonprofit szervezetet, a Feeding Our Future-t vádolják, amelynek alapítója Aimee Bock tagadja, hogy bármi rosszat tett volna. Bock ügyvédje a BBC-nek elmondta:

Az első naptól kezdve kiállunk ártatlanságunk mellett”.

Christopher Wray, az FBI igazgatója szerint ez a „felháborító összeesküvés” az eddig feltárt legnagyobb ilyen jellegű csalás.

Az állítólagos elkövetők a gyanú szerint számlákat állítottak ki nem létező ételekről és »szolgálták fel« azt olyan gyerekeknek, amelyek nem is léteztek”

– áll az igazságügyi minisztérium (DoJ) közleményében.

A gyanú szerint ezt úgy tették, hogy kihasználtak egy kormányzati kezdeményezést, amelynek keretében magánéttermek igényelhettek támogatást arra, hogy nonprofit szervezetek támogatásával ételt osszanak ki. A vádlottak állítólag megvesztegették a Feeding Our Future alkalmazottait, hogy számos ál-kiosztóhelyet szponzoráljanak.

Az elkövetők azt állították, hogy a megalakulásukat követő napokban vagy hetekben naponta több ezer gyermeknek osztanak ételt. Ehelyett azonban hamis papírokat nyújtottak be, hamis gyermekneveket használva, amelyek közül néhányat a www.listofrandomnames.com weboldalról vettek át.

A csoport a bevételből luxusautókat, valamint ingatlanok vásárolt az Egyesült Államokban, Kenyában és Törökországban, valamint külföldi utazásokra költötte el az összeget.

A feltételezett csalók ellen többek között táviratcsalás, pénzmosás és vesztegetés miatt emeltek vádat. Merrick Garland amerikai főügyész azt mondta, hogy az igazságügyi minisztérium továbbra is le fog számolni azokkal, akik

„személyes haszonszerzésre használták ki a járványt”.

BBC

Kiemelt kép: Aimee Block / Gettyimages