Fekete Győr András, a Momentum korábbi elnöke egy Facebookra feltöltött videóban elmondta, miért örült neki, hogy az erdélyi magyarok 2004-ben megkapták a magyar állampolgárságot. A valóság azonban az, hogy 2004 épp a kettős állampolgárságról szóló referendum éve volt, amelynek végeredményét a baloldali propagandakampány befolyásolta.

“Ezért is örültünk annak, amikor 2004-ben az erdélyi magyarok megkapták a magyar állampolgárságot”  – nyilatkozta egy videóban Fekete-Győr András, a Momentum politikusa. A párt korábbi miniszterelnök-jelöltjének kijelentése azért megdöbbentő, mert éppen az említett esztendőben, 2004. december 5-én volt népszavazás Magyarországon a külhoni magyarok kettős állampolgárságáról, a referendum pedig érvénytelen lett.

Kettős állampolgárság plakát

A szocialista kormány határon túli magyarság elleni gyűlöletkampányát akkor a létbizonytalanságra építette fel. Fotó: Képernyőfotó

Az sem mellékes szál a történetben, hogy az eredményt Fekete-Győr András szövetségese, Gyurcsány Ferenc is befolyásolta, hiszen az általa vezetett szocialista kormány a határon túli magyarság elleni gyűlöletkampányát akkor a létbizonytalanságra építette fel. Huszonhárommillió betelepülő románnal riogattak, a családoknak járó pénzek elvételével, munkahelyek, lakhatások ellehetetlenítésével hergelték a lakosságot. A hirdetőtáblákon a „felelős döntés 2 × NEM” felirat szerepelt.

Felelős döntés nem plakát

A hirdetőtáblán a „felelős döntés 2 × NEM” felirat szerepelt. Fotó: MTI/Czimbal Gyula

A Magyar Nemzet teljes cikke itt olvasható.

Kép: Czimbal Gyula