A magyar kormány álláspontjával egybecsengő véleményt fogalmazott meg egy ismert amerikai konzervatív elemző.

„Oroszország hasznot húz az Ukrajna elleni háborújából, miközben a Nyugat ellenfelei gazdasági és globális dominanciát szereznek” – figyelmeztetett a The Washington Times portálon megjelent írásában Shea Bradley-Farrell, az amerikai Counterpoint Institute for Policy, Research and Education (CIPRE) elnöke (a képen), aki májusban a budapesti CPAC Hungary konferencián is részt vett.

„Az amerikai hadvezérek és az Európai Unió hasonlóan gondolkodó ideológusai lehetővé tették az Ukrajnát pusztító háborút, miközben annak vezetése művészien pózol a Vogue-nak” – fogalmazott Bradley-Farrell, visszaidézve Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és felesége fotóit az amerikai divatmagazinban. Emlékeztetett: mindeközben az uniós állampolgárok hideg, sötét télre készülnek.

Shea Bradley-Farrell szerint „még ha az ukrán katonák taktikai területi győzelmet is arattak, az orosz hadsereg soha nem fog egyszerűen összepakolni és hazamenni”, ahogy a Krímből sem tette.

Az amerikai think tank vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország rekordprofitra tesz szert az emelkedő energiaárak miatt.

„Mindenki számára, aki odafigyel, az energia háborús fegyverként való felhasználása Putyin részéről már előre jelezte, hogy a nyugati szankciók mennyire lesznek hatékonyak” – jegyezte meg.

Kifejtette, Kína is nyereségre tesz szert a háborúból, egyebek mellett olcsóbban kapja az orosz földgázt és a kőolajról is hosszútávú megállapodást kötött Moszkvával. Peking „az USA feletti gazdasági hegemóniáról szóló álma megvalósításához szükséges energiaforrásokhoz jut” – figyelmeztetett. A szerző szerint Washingtonban ennél is jobban aggódhatnak a formálódó orosz-kínai nagyhatalmi szövetség miatt.

Bradley-Farrell szerint előre lehetett látni a nyugati szankciók hatástalanságát, egyrészt azért, mert az orosz hadsereg fölényben van és a Nyugat a szolidaritása hangoztatása mellett sem küld az ukránoknak elég fegyvert a győzelemhez, másrészt pedig mert Európa függ az orosz energiától.

„Addig nem lesz béke Ukrajnában, amíg az USA és Oroszország szemtől szemben le nem ülnek, és nem tárgyalnak egy békeszerződés konkrét feltételeiről” – vonta le a következtetést.

Az amerikai elemző álláspontja egybecseng a magyar kormány elmúlt hónapokban megfogalmazott véleményével. Orbán Viktor miniszterelnök Tusványoson orosz-amerikai béketárgyalásokat sürgetett, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter számtalanszor, legutóbb az ENSZ Közgyűlésében hívta fel a figyelmet az uniós szankciók kontraproduktív voltára, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója pedig a pozsonyi Konzervatív Csúcson beszélt arról, hogy Kína és az Egyesült Államok nyerhet a háborúval, de Európa csak veszíthet.

Forrás: Demokrata.hu

Kép: familyvisionmedia.org