II. Erzsébet királynő a brit történelem leghosszabb ideig regnáló uralkodója volt. Egész életét a hazája szolgálatának szentelte. Közéleti, diplomácia és politikai jelentősége óriási volt. Nem túlzás azt mondani, hogy feledhetetlen egyéniség volt és egy világ őrzi hálával emlékét.

Sir Winston Churchilltől Liz Trussig összesen 15 miniszterelnököt nevezett ki. Visszafogott nyugalmából szinte lehetetlen volt kimozdítani. Nemcsak a közéletben, a filmes környezetben is otthonosan mozgott. Ő volt II. Erzsébet, a brit történelem leghosszabb ideig regnáló uralkodója. A brit történelem leghosszabb ideig regnáló uralkodójának, az anglikán egyház fejének búcsúztatása a Westminster apátságban lesz kétezer meghívott vendég, köztük külföldi állam- és kormányfők jelenlétében.

Magyarországot Novák Katalin államfő képviseli a szertartáson. Ezt követően a néhai uralkodó koporsóját a csaknem ezeréves windsori kastély VI. György királyról – a királynő 1952-ben elhunyt édesapjáról – elnevezett emlékkápolnájának kriptájában helyezik el, II. Erzsébet néhai férje, Fülöp edinburghi herceg koporsójával együtt.

A kijelölt út mentén várhatóan több tízezren róják majd le kegyeletüket. A temetési szertartást, amelyen a legszűkebb család vesz részt, a brit közszolgálati televízió közvetíti. A temetés napjára III. Károly kezdeményezésére a brit kormány munkaszüneti napot hirdetett.

 

Híradó, Mandiner

Fotó: Peter Nicholls / Pool / AFP