Az idén megtartott fővárosi időközi önkormányzati választásokon taroltak a kormánypárti képviselők a baloldal jelöltjeivel szemben, nyolc választásból hetet a Fidesz-KDNP politikusai nyertek meg. Vasárnap Újbudán két körzetben is választanak a polgárok, és Simicskó István, a KDNP parlamenti frakcióvezetője, a kerületi Fidesz elnöke a Magyar Hírlapnak nyilatkozva elmondta, abban bízik, hogy a sort ők folytatják.

Nálunk is nagy a tétje a vasárnapi választásnak, hiszen siker esetén hatásosabban képviselhetjük majd a kerületiek érdekeit. – mondta Simicskó a Magyar Hírlapnak adott interjúban. A 2019-es önkormányzati választáson Budapesten nem szerepeltünk a legjobban. A baloldal kudarcos fővárosi és kerületi regnálásának következményeit ugyanakkor a saját bőrükön érzik már a választók.

Sajnálatos tény, hogy 2019-ben kilenc évnyi Fidesz-KDNP-s városvezetés után elvesztettük a kerületet. Szeptember 18-án két önkormányzati körzetben is időközi választás lesz. A választópolgárok most újra lehetőséget adhatnak lelkiismeretes, a kerületi polgárokért dolgozni akaró képviselők számára, akik a képviselő-testületi munkában nagyobb súllyal képviselhetik az érdekeiket. Szerintem két jó jelöltet indítunk. Lágymányoson az a Jankó István indul, aki huszonegy évig volt egyéni körzetben önkormányzati képviselő. Rendkívül tapasztalt, és a kerületi ügyeket behatóan ismeri, így megválasztása esetén a lágymányosiaknak végre egy megbízható képviselőjük lenne. A másik választás Sasad, Sashegy, Gazdagrét egy kisebb részét öleli fel, ahol Elekes Tamás a jelöltünk, aki kiváló szakember, Újbuda, a kerületi polgárok iránti elhivatottságához pedig nem fér kétség. Egy tapasztalt, valamint egy fiatal, lelkes jelöltünk van, abban azonban hasonlítanak, hogy mindketten nagy munkabírásúak, sokat szeretnének tenni a körzetükért.

Rengeteg pozitív visszajelzést, megerősítést kaptunk, ezért bízom benne, hogy tudjuk folytatni azt a szép sikertörténetet, amit eddig a budapesti önkormányzati választásokon elértünk, akár az I. kerületre gondolunk, akár Budafokra vagy Óbudára.

MH: Az elmúlt három évben, amióta baloldali polgármestere van László Imre személyében, mennyire fejlődött Újbuda?

Az idősek tisztelete mindig fontos volt számomra, ezért kellő tisztelettel vagyok László Imre polgármester úr iránt is, de úgy látom, hogy városvezetőként egyfajta jutalomként éli át a megválasztását, mintegy a tiszteletreméltó pályafutásának a megkoronázásaként, hiszen korábban országgyűlési képviselő, sikeres orvos, kórházigazgató, sportvezető volt. Az elmúlt hároméves tevékenysége viszont kimerül abban, hogy örül a 2019-es választási győzelmének. Egy megválasztott polgármestertől azért valamilyen aktivitást elvárhatnak a kerületi polgárok, ám folyamatosan ennek a hiányával szembesülnek. Ez tükröződött, amikor a főútvonalak mentén, és sok helyen derékig ért a gaz, majd fűnyírás helyett kitettek egy táblát, amely szerint azok a területek méhlegelők. Döntően ilyenekben merül ki a jelenlegi baloldali városvezetés tevékenysége, azaz különböző látszatmegoldásokkal és pótcselekvésekkel találkozunk. Ebben az orosz-ukrán háború miatti különösen nehéz és válságos időszakban, amikor háború dúl a szomszédságunkban, amikor energiaválság van Európa-szerte, amikor az elhibázott brüsszeli szankciós politika miatt nehéz helyzetbe került Magyarország is, a magyar kormány folyamatosan azon dolgozik, hogy könnyítsen az emberek terhein, akkor ők éppen ellenkezőjét teszik, újabb terheket rónak az emberekre. Azt találták ki, hogy a helyi polgárok parkolási díját kettőezer forintról tizenkettőezer forintra megemeli az önkormányzat, a második kocsi után pedig már huszonnégyezer forintot kell fizetniük.

MH: Úgy érzi, megállt a korábban dinamikusan fejlődő városrész fejlődése?

Egyáltalán nem látok értelmes beruházást a kormányzati fejlesztéseken kívül. A gyermekegészségügyi központ kialakítását még 2019 előtt mi kezdtük el, mi terveztük meg, mi kerestünk hozzá forrást, amit döntően a kormány biztosít, és egy kisebb önkormányzati támogatás mellett most megpróbálják úgy beállítani, mintha az az ő tevékenységük nyomán valósulna meg. Ahhoz képest, hogy az önkormányzat egy tisztességes költségvetésből gazdálkodhat, ami kellő lehetőséget biztosítana, hogy ne megszorító intézkedéseket alkalmazzon a DK-s és baloldali vezetésű önkormányzat. Lenne rá forrásuk, hogy azt keressék hogyan tudnának segíteni az embereknek. Ezt nem látjuk, és abban reménykedem, hogy az újbudai a választók is látják, csupán üres ígéretek voltak azok, amelyekkel három éve a baloldal megnyerte a kerületben az önkormányzati választásokat.

Forrás: Magyar Hírlap

Kiemelt kép:   vasarnap.hu