Pár nap múlva benyújtják az EU-megállapodáshoz szükséges törvényjavaslatokat, decemberre megtörténhet a kiegyezés az unióval a miniszter szerint.

Ahogy korábban több forrás is megírta a Reuters két uniós tisztviselőre hivatkozva úgy vélekedett, hogy ha nem születik megállapodás Magyarország és az Európai Unió között, akkor a 2021–2027-es ciklusban Magyarországnak szánt felzárkóztatási támogatások akár 70 százalékát (körülbelül 15 milliárd euró, azaz 6000 milliárd forint) is visszatarthatja az unió.

A Telex most arról ír, hogy az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter, Navracsics Tibor szerda este az ATV Egyenes beszéd című műsorában erre az értesülésre is reagált. Navracsics azt mondta, hogy

még informális úton sem kapott a magyar fél ilyen döntésről információt.

A miniszter szerint most az a cél, hogy kialakuljon a bizalmi szint Magyarország és az Európai Unió között, úgy tudnak hatékonyan tárgyalni majd arról, hogy Magyarország ne essen el a támogatásoktól. „Ha látják, hogy az összes jogszabály megszületik, akkor talán elérjük azt a bizalmi szintet, amikor a Bizottság azt mondja, hogy a magyar féllel lehet együttműködni” – mondta a műsorban.

A Telex hozzátette: ennek értelmében a jövő héten benyújtják a magyar Országgyűlésnek azokat a törvényjavaslatokat, amelyek elfogadása szükséges ahhoz, hogy a bizalmi kötelék kialakuljon. Itt elsősorban az uniós források elköltését felügyelő, tervezett korrupcióellenes hatóságról van szó.

Érdekünk az, hogy egy olyan közbizalmat élvező intézmény jöjjön létre, ami monitoroz, ellenőriz és referenciapontként szolgálhat” – mondta Navracsics.

Az Európai Bizottságnak hivatalosan szeptember 22-éig kell választ adnia arra, hogy hogyan értékeli a magyar megállapodási szándékot.

Ha jól alakulnak a dolgok, akkor idén novemberre, decemberre megtörténhet a kiegyezés az Európai Unióval és rendelkezésre állnak majd a – egyébként jogos – források.

Forrás: mandiner.hu

Kiemelt kép:  MTI/portfolio.hu