Fodor Gábor a rendszerváltás óta ismert liberális politikus, aki az SZDSZ pártjának elnöke is volt, de kezdetben a Fidesz egyik meghatározó arcának számított, egy minapi cikkben így fogalmazott: „Sokan nevettek, amikor ‘89-90-ben egy interjúban azt mondtam, szerintem a következő időszak miniszterelnökét Orbán Viktornak hívják majd.”- hozta a mandiner.hu

Blikk: „Mostanában úgy szerepel a nyilvánosság előtt, mint a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet igazgatója. Meg lehet őrizni az objektivitást, ha olyan folyamatot kutat, amelynek része, sőt alakítója volt?

Biztos, hogy nem, de nekem nem is ez a célom. Azért hoztam létre az intézetet, mert kétséges, ma már mennyire vannak jelen a rendszerváltás idejére jellemző értékek, például a konszenzuskeresés, a demokratikus meggyőződés és a piacgazdaság melletti elköteleződés. Nem visszafelé akarunk nézni, a cél az, hogy a múltban lévő értékeket ma is meg tudjuk jeleníteni. Az intézmény még gyerekcipőben jár, kevés munkatárssal dolgozunk, pénzünk is alig van, de bízom benne, hogy beindulunk majd. Több dolgot csinálok, heti rendszerességgel hívnak tévéműsorokban és tanítok az ELTE jogi karán, a Bibó Kollégiumban. Ezek frissen tartanak, hiszen állandóan foglalkoznom kell az aktualitásokkal.

Blikk: A társadalomban azért nincs ilyen jó megítélése a rendszerváltásnak. Milyen hibák vezettek el idáig?

Sok volt az illúzió, ami nem vált valóra. Az emberek azt várták, hogy rövid időn belül elérjük Ausztria életszínvonalát és egy konszolidált demokrácia lesz az országban. Ezért komoly a csalódás, ami nálunk nagyobb, mint például a lengyeleknél vagy a cseheknél, ugyanis ők mélyebbről indultak.

Alábecsültük a történelmi tudat, a hagyományok jelentőségét. Azt gondoltuk, hogy egy tollvonással eltörlődnek az elmúlt negyven év és az évszázad problémái. Ma már látom, hogy nem így van.

Valószínű, hogy nem jól csináltunk sok mindent. Én hosszú időn keresztül az SZDSZ belső ellenzéke voltam, azt mondtam, hibás politikát folytatunk, amit nagyon egyszerűen úgy lehet leírni, hogy a kétezres évek elejére az MSZP szatellitpártjává váltunk és az önálló liberális arculat eltűnt. Az SZDSZ mumusként még mindig funkcionál, ezt viszont megalapozatlannak tartom. Számtalan fontos és jó ügy is kötődött a szabad demokratákhoz.

Blikk: Lát olyan pártot ma, amely jobban csinálja?

Nem. Sajnos az ellenzéki oldal ma katasztrófa. Ugyanott folytatják, ahol az újabb kétharmadnál éppen abbahagyták. Ebből így semmi jó nem fog kisülni. Természetesen az ellenzéknek az ölébe is hullhat bármikor a hatalom, de nem tudna élni vele, mert nem készült fel rá, nem folytat minőségi politikát. A pártvezetőknek arra kellene törekedniük, hogy olyan új generációkat hozzanak helyzetbe, amelynek tagjaiban megvan az értékalapú elköteleződés valamely demokratikus politikai irányzat iránt és értik is a körülöttük létező valóságot.

Blikk: Gondolta volna a nyolcvanas években, hogy a barátjából ekkora jelentőségű politikus lesz?

Sokan nevettek, amikor ‘89-90-ben egy interjúban azt mondtam, szerintem a következő időszak miniszterelnökét Orbán Viktornak hívják majd. Akkor is látható volt, hogy átlagon felüli politikai tehetség, akinek komoly ambíciói vannak.”

Forrás és teljes cikk: mandiner.hu/Blikk

Kiemelt kép: Facebook