Az Európai Parlament (EP) nyári szünet utáni első plenáris ülésen ismét szavaznak egy Magyarországot elítélő határozatról. Az EP LIBE bizottsága ­július közepén fogadta el a jelentéstervezetet, amely azt állítja: fennáll a veszélye, hogy Magyarország „súlyosan és rendszerszerűen megsérti az Európai Unió alapját képező európai értékeket”.

A támadó hangvételű dokumentum súlyos jogállamisági sérelmekkel vádolja Magyarországot, ezért azt követelik, hogy zárják ki a finanszírozásból azokat a magyar kohéziós programokat, amelyek hozzájárulhatnak az ­uniós forrásokkal való visszaéléshez vagy a jogállamiság megsértéséhez.

Már a héten megtárgyalhatja az Európai Bizottság azt a törvényjavaslatot, ami átláthatósági követelményeket írna elő a tagállamok számára a médiatulajdonlással kapcsolatban, és lehetővé tenné, hogy eljárást kezdeményezzen egyes tagállamok ellen, amennyiben nem tartják be a szabályokat.

Az ötlet egyik kezdeményezője a cseh Vera Jourová, a bizottság alelnöke, aki többször is kifejezte elégedetlenségét, amiért a bizottságnak nincs mozgástere a médiaszektorok szabályozásában.

A tervezet szól egy új európai médiatanács felállításáról is, amely egy intézményben tömörítené az egyes tagállamok szabályozó hatóságainak képviselőit. Ez a szervezet minden olyan esetben közbelépne, ha olyan médiapiaci változások mennek végbe, amelyek nem felelnek meg az uniós szabályoknak. Az euró­pai lapkiadók ellenzik a kezdeményezést: az Európai Magazinmédia Szövetség és az Európai Lapkiadók Szövetsége szerint a tervezet sértheti a befektetés és a vállalkozás szabadságát is, és nem indokolt a médiaszabályozás európai szintű harmonizálása.

Forrás: Magyar Nemzet

Kiemelt kép: Tomáš Halász