Jobboldalinak, mérsékeltnek és liberálisnak vallják magukat az első szavazók, radikalizmus helyett mértéktartás jellemzi a fiatal nemzedék világnézetét – közölte a Mathias Corvinus Collegium (MCC) a hozzá tartozó Ifjúságkutató Intézet közvélemény-kutatásának eredményét ismertetve hétfőn az MTI-vel.

Az Ifjúságkutató Intézet által májusban és júniusban készített reprezentatív kutatásból kiderült, hogy inkább jobboldaliként határozzák meg magukat a 18-21 éves fiatalok: a vizsgált korcsoport körében másfélszer annyian (36 százalék) sorolják magukat jobboldalra, mint a baloldalra (24 százalék).

A konzervatív-liberális tengelyen fordítottak az arányok: 26 százalék inkább konzervatívnak, míg 31 százalék inkább liberálisnak vallja magát. A mérsékeltek pedig kiugró arányban, háromszor annyian (46 százalék) vannak, mint a magukat inkább radikálisként (15 százalék) azonosítók – olvasható a tájékoztatásban.

Azt írták, egy 0-tól 10-ig terjedő skálán, ahol a két szélső érték a két végletet jelenti, mindhárom dimenzióban érvényesül a “középre húzás” jelensége: az első szavazók 27 százaléka állítja magáról, hogy “félúton” helyezkedik el a bal- és a jobboldal között, 28 százalék nyilatkozott úgy, hogy a konzervatív-liberális tengelyen középen áll, 27 százalékuk pedig a mérsékelt-radikális dimenzióban állítja magáról ugyanezt.

Tehát a legfiatalabb választók bő negyede mindhárom koordinátarendszerben pont középen helyezi el magát – mutattak rá.

A közleményben kitértek arra is, hogy további szempontokat nyújt az eredmények értelmezésében a 2020-as nagymintás ifjúságkutatás: a 8000 15-29 éves magyarországi fiatallal készült interjú alapján – hasonló értékskálák mentén – egy határozottan mérsékelt, a nemzeti szuverenitás orientációját mutató, inkább liberális, a jobb és baloldal tekintetében megosztott ifjúság mutatkozott meg.

A magukat a centrumba pozicionáló – tehát a középső értéket választó – fiatalok aránya ebben a kutatásban is jelentősebb volt, mint azoké, akik kikristályosodott ideológiai kategóriákba sorolnák magukat.

Közölték, jól érzékelhető, hogy bár a fiatalok önmeghatározásában a “jobboldali”, a “mérsékelt” és a “liberális” nem egymást kizáró fogalmak, a korosztály politikai értékválasztását tekintve leginkább mérsékeltnek tartja magát.

A kutatást ezer ember személyes megkérdezésével végezte az Ifjúságkutató Intézet a Társadalomkutató Kft. közreműködésével. A reprezentatív címlistát azon 18-21 éves fiatalok alkották, akik először vehettek részt az országgyűlési választáson 2022. április 3-án.

Forrás és címkép: MTI/Kovács Tamás