Lehet, hogy befelé a súlyosbodó helyzetre figyelmeztettek, de kifelé az ellenzék erősödő esélyeit kommunikálták azoknak a kutatócégeknek a vezetői, akik most vitába kerültek Márki-Zay Péter kampánystábjával.

Négy közvélemény-kutató cég vezetője is nekiesett Márki-Zay Péterék kampánystábjának, miután utóbbiak azzal vádolták meg őket, hogy használhatatlan kutatási adatokat adtak nekik, amelyekből nem látszott előre, milyen súlyos pofonba szaladhat bele az ellenzék április 3-án.

Történt mindez azután, hogy a volt kampánystáb három tagja nemrég bejelentette, hogy új közvélemény-kutató projektbe kezd. Leporolva a választás előtti kutatások aktáit pedig rájöttek: a kutatócégek is a felelősek a vereségért.

Ezt már nem hagyták szó nélkül az érintettek, így Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont igazgatója, aki szerint ez nem igaz, a felmérések kimutatták a súlyosbodó helyzetet, de a kampánycsapat mégis az utolsó pillanatig elhitte, hogy az ellenzék nyerhet. Szerinte ezek után nem hiteles a részükről, hogy ők oktatják most a szakmát, és áttolják a felelősséget az összes hazai kutatóra.

Még az utolsó percben is az ellenzék győzelmét látta

A cikkben a Mediánt vezető Hann Endre arról panaszkodott, hogy a baloldalról és annak médiájától is kaptak hideget-meleget, amikor az ellenzék számára valamilyen negatív felmérési eredményt közöltek.

A korábbi nyilatkozatokból ugyanakkor az látszik, hogy

Hann Endréék még akkor is győzelmi jelentéseket adtak, amikor már derékig ért a víz a süllyedő hajón.

A Medián vezetője március végén is még azt ecsetelte, hogy egyértelműen kétesélyes a választás, Úgy fogalmazott: „most szorosabbnak tűnik a verseny, mint négy éve, amikor a kétharmad volt a kérdés”.

A cég március 30-án közölt kutatásában viszont jelentős Fidesz győzelmet jósolt, amiért Hann jó pár kritikát kapott. Egy nappal a választás előtt aztán magyarázkodott is emiatt az ATV-ben, mondván, hogy a felmérés egy héttel korábban készült és „nyilván ennek is megvan a hibája”.  A műsorban Závecz Tiborral arról beszélnek, hogy még bármi megtörténhet a választáson. Azaz itt sem került szóba semmilyen szinten, amit ezek szerint már mindenki tudott az ellenzék támogatottságának zuhanásáról.

Hann ezzel együtt érdekes módon még a választás napján, a Telex élő választási műsorában is arról beszélt, hogy szorosabb lehet az eredmény, mint amit utoljára mértek.

Magas részvétel várható, és lehet, hogy kicsit az ellenzéket mozgósított jobban

– prognosztizálta.

A Medián a fővárosi adatokat tekintve is odatette magát, március 31-én a kifejezetten a fővárosra koncentráló mérésük is sima ellenzéki győzelmet jósolt, de azt is érdemes felidézni, amikor a cég vezetője  2021 decemberében azt mondta: „egyre jobban kimutatható, hogy a fiatalok azok, akiket a Fidesz nem tud megszólítani”. „Ha csak a fiatalok szavaznának, akkor fölényesen nyerne az ellenzék” – szögezte le akkor.

Záruló olló, felzárkózó ellenzék 

A mostani cikkben a szintén önkritikát gyakorló Ember Zoltán, az Iránytű Intézet vezetője azt mondta: „Három-négy nappal a választások előtt ott voltak előttem a -14 meg -18 pont közötti, ellenzéki lemaradást mutató, friss országos adatok. Mégis azt mondtam, hogy 6-8 százalék közötti ellenzéki mínuszra számítok, ami még nem kétharmados Fidesz-győzelem”.

Csakhogy Ember március 31-én a Magyar Hang podcast műsorában

még az ellenzék győzelmi esélyeiről társalgott Pulai Andrással, a Publicus Intézet vezetőjével,

aki egyébként a legjobban benézte a választási esélyeket.

Érdemes felidézni Ember szavait (a felvételen 4:43-tól), így azt, hogy „két, nagyjából hasonló méretű tömb küzd egymással, így ki-ki meccs várható”. Úgy folytatta, hogy „a választást megelőző két hétben nagyon zárul az olló, az ellenzék zárkózik fel. Nem a Fidesz veszít a támogatottságából, hanem a fideszesek aktivitása csökken és az ellenzékieké pedig nő, sosem volt ilyen magas.”

„Ha ez a dinamika még néhány napig fennmarad, egészen vasárnapig, akkor tényleg úgy futunk neki, hogy nem tudjuk” [ki fog nyerni – a szerk.]

Ember egyébként azt is valószínűsítette, hogy a Mi Hazánk nem jut be majd a parlamentbe.

Mandiner

Kiemelt kép: Facebook