Fröccsöntött deja vu ez kérem, nem más, hamisítatlan, fröccsöntött deja vu. Hát nem? Mióta Gyurcsány készülődik, tisztára az. Ráadásul már azt is tudjuk, mire, de hogy miképpen, még nem nevezném kristálytisztának.

Mert nyilván semmiképpen. Naná. Ugyanaz a régi nóta, valamit mondani kell a szektatagoknak, unásig ismert félhangokból összetákolt utókampány, vagy mi, s ha a DK-s szavazók választói memóriája nem egy molylepkéével vetekedne, a készülődés akár még magyarázatra is szorulhatna. Ez a veszély azonban nem fenyegeti a pártvezért. Pedig…

Emlékszünk?

2017 tavaszától hónapokon át azzal haknizta körbe a szavaira mindig fogadó kész, s köztudottan alig létező függetlenobjektív médiát, hogy hamarosan olyan dokumentumok birtokába jut, amelyek perdöntő bizonyítékokkal szolgálnak. Némi orosz segítséggel bebizonyítja majd – mert az orosz segítség akkoriban még politikailag korrektül volt használható –, hogy Orbán köztörvényes bűnöző. És elindult a show.

Április 21-én azt mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában, hogy „tudok valamit, hogy szembesítették Orbán miniszterelnököt bizonyos tényekkel, dokumentumokkal, amelyek meglehetősen kínosak rá nézve, ahhoz, hogy legalábbis ötször megfontolja, hogy teljesíts-e Putyin elnök kérését”.

Kérdésre válaszolva azt még elmondta, hogy látta a dokumentumokat, de többet nem volt hajlandó elárulni. Azért hozzátette: ha beperlik a kijelentéséért, akkor az igazságszolgáltatási folyamatban be tudja bizonyítani, hogy igaza van.

Aztán három nappal később, egy sajtótájékoztatón ultimátumot adott Orbán Viktornak, perelje be, vagy tisztázza magát.

„Ha a miniszterelnök nem perel, azzal beismeri, hogy az oroszok tényleg tudnak az illegális pénzügyeiről, és ezzel zsarolni tudják.”

Gyurcsány ott már kimondta, korrupcióról szóló dokumentumok másolatát látta közvetítőkön keresztül. Majd ismét három nappal később egy hosszú posztot írt, amelyben így fogalmazott:

„Felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy amennyiben az általam látott dokumentumok hitelesek, a miniszterelnök súlyosan megsértette a magyar törvényeket és elárulta a hazáját. Nem Magyarország miniszterelnökeként, hanem Oroszország zsarolható ügynökeként tevékenykedik – s a végét ezzel zárta:

„a miniszterelnöknek egyetlen lehetősége maradt, imádkozhat, hogy a dokumentumok ne kerüljenek nyilvánosságra, mert ez nem egyszerűen politikai bukásához, hanem évtizedes börtönbüntetéshez, emberi, morális, politikai megsemmisüléséhez vezet”.

Utána az Indexnek elmondta, nem tesz feljelentést, mert nincsenek a kezében a dokumentumok.

Majd május 1-én a hvg.hu munkatársai megkérdezték tőle, mi van a dokumentummal? Akkor arról beszélt, nehéz megmondani, melyik az a pillanat, mikor nyilvánossághoz és Polt ügyészségéhez kell fordulni, azért nem bánta volna, ha Orbán beperli, mert akkor a bírósággal valóságbizonyítást lehet elrendeltetni, és nem az ügyészséggel áll kapcsolatban:

„Van egy csodavárás is, Istenem, ha egy papírral le lehetne váltani Orbánt, ezt oldja meg a Gyurcsány”

– magyarázta.

Másnap, ismét az ATV Egyenes Beszéd című műsorában újabb részletet árult el: banki papírról van szó, amely „valószínűleg orosz kézben van”, de nem tudja pontosan, mert angolul tárgyaltak. Évekkel ezelőtt, szóban egy magas rangú közvetítőtől, szlovák akcentussal hallotta a történetet először.

A hosszas csöpögtetés után, a történet május 16-án ért csúcspontjára, amikor is a HírTv Egyenesen című műsorába Gyurcsány azt állította, hogy

„Orbán Viktornak van vagy volt svájci bankszámlája, hogy ma van-e, azt nem tudom”,

melyre jelentős összeg, több 100 millió forint érkezett. Az elfogulatlan, objektív, ma már DK-s Kálmán Olga rákérdezett, svájci, illetve szingapúri bankról van-e szó, mire Gyurcsány csak annyit mondott, „jó felé tapogat”. Arra a kérdésre, hogy Putyin elnöktől-e, Gyurcsány többedik nekifutásra azt mondta,

„vagy igen, vagy nem.”

Aztán a Gyurcsány család vélhető nyaralása okán legközelebb csak július elején történt fejlemény az ügyben; 6-án ezt írta a Népszava:

„Megállapodott Gyurcsány Ferenc az Orbán Viktor elleni titkos bizonyítékok áráról. Ha az információk hitelesek, kifizeti a nagyjából 300 millió forintot és nyilvánosságra hozza a papírokat.”

Ismét némi kihagyással, szeptember közepén ugyancsak arról beszélt a Zsúrpubinak adott interjújában, hogy továbbra is a hiteles papírok megszerzéséért dolgozik, s a kérdésre, hogy meghozza-e a Jézuska karácsonyra a dokumentumokat Orbán külföldi bankszámlájáról azt válaszolta, hogy:

„Szeretném, ha már október 23-ra meghozná.”

Aztán ennyi.

Snitt, a lufi kipukkadt, s az 56-os forradalom és szabadságharc ünnepe Orbán Viktort ismét kénytelen volt szabadlábon érni.

Mit mondhatnék? Alig várom az idei készülődés finisét.

Kiemelt kép: Mátrai Dávid