Az idei, 31. kötcsei találkozó több okból is különleges: klasszikus értelemben vett politikai szünet a nyáron ezúttal nem volt, az orosz–ukrán háború nyomán kialakult rendkívül turbulens nemzetközi helyzet folyamatosan generálta a megoldásra váró problémákat – fejtette ki a Magyar Nemzet megkeresésére Tóth Erik. Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatóhelyettese szerint a politikai évadot megnyitó találkozón egy komplex, számtalan közéleti kérdést érintő előadás várható a kormányfőtől.

A kötcsei találkozó jelentősége, hogy szűkebb, de abszolút bizalmi körben tudja a kormányfő a számára releváns véleményeket meghallgatni, a reakció­kat szondázni  – nyilatkozta Tóth Erik, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatóhelyettese.

Mint mondta, Orbán Viktor miniszterelnök évtizedek óta betekintést enged úgy a szélesebben vett nyilvánosság, mint a szűkebben értelmezett, a jobboldalhoz közel álló politikai és gazdasági holdudvar számára a kormányzás aktuális kihívásaiba, a jövőbeni tervekbe és intézkedésekbe.

Orbán Kötcse 2022

Orbán Viktor Facebook

Kötcse időzítése hagyományosan a tusványosi miniszterelnöki előadás, valamint az őszi parlamenti szezonkezdet közé esik – magyarázta az elemző, aki szerint a mostani találkozó több okból kifolyólag is különleges.

Klasszikus értelemben vett politikai szünet, uborkaszezon ezúttal nem volt, az orosz–ukrán háború nyomán kialakult rendkívül turbulens nemzetközi helyzet folyamatosan generálta a megoldásra váró problémákat. Emiatt Kötcse a stratégiaalkotás egyik fontos állomása lesz idén, csakúgy, mint 2009-ben volt, amikor Orbán Viktor a centrális erőtér koncepcióját ismertette  – mutatott rá Tóth Erik.

A Magyar Nemzet teljes cikke itt olvasható.

Szerző: Kincses Krisztina

Kép: Máthé Zoltán