A Meleg ebéd program hosszú távú célja az iskolai lemorzsolódás, a korai iskolaelhagyás visszaszorítása és a családok segítése, hogy az iskolába járás ne jelentsen pénzügyi megterhelést senki számukra. Ősztől 32-re gyarapodik a próbaprojektben azoknak az iskoláknak a száma, ahol magyar diákok is tanulnak, és azon dolgozunk, hogy a program minél hamarabb kiterjedjen minden iskolára olvasható Kallós Zoltán, az oktatási minisztérium RMDSZ-es államtitkárának nyilatkozata a közleményben.

Székelyföldről eddig nyolc olyan tanintézmény vett részt a programban, ahol magyar nyelven folyik az oktatás, idén ősztől pedig újabb kilenc magyar nyelven oktató intézmény csatlakozik a Meleg ebéd programhoz. Maros megyében a héjjasfalvi Petre N. Popescu Általános Iskola, a búzásbesenyői Dósa Daniel Általános Iskola, valamint a marosfelfalusi Általános Iskola szerepelt eddig a programban, most pedig a mezőbándi Szakiskola, a nyárádszeredai Deák Farkas Általános Iskola és az ákosfalvi Általános Iskola is csatlakozhat. Kedei Előd, a búzásbesenyői iskola igazgatója a Székelyhonnak elmondta, 2018-tól részesei a programnak, vagyis idén már negyedik tanévben fognak tudni étkeztetést biztosítani községszinten összesen valamivel több mint 600 óvodásnak és iskolásnak. Az iskolaigazgató azonban elmondta, a konkrét étkeztetésre még várni kell.

Egyelőre annyi történt, hogy megvan a sürgősségi rendelet a program folytatásáról, meglett most a lista, de meg kell jelenjen még a módszertan, a végrehajtási utasítás, és csak utána indíthatják az önkormányzatok a közbeszerzési eljárásokat – magyarázza Kedei Előd. Az iskolaigazgató hozzátette, ez bizony el szokott tartani: ha ma megjelenne a módszertan, akkor is beletelne egy hónapba, másfélbe a közbeszerzési eljárás. Rámutatott, ez minden évben így van sajnos, ők örülnek a programnak, de a tanévnek csak körülbelül fele ideje alatt tudják biztosítani, mert mindig csúszik a program.

Az állam által biztosított ételre leghamarabb október végén, november elején számíthatnak az érintettek.

Forrás és kép: Szekelyhon.ro

Szerző: Szász Cs. Emese