A nemzeti emlékhellyé nyilvánított rákosmezei Királydombon, a középkori országgyűlések egykori legendás helyszínén várja az érdeklődőket a Királyfeszt. Szeptember 10–11-én második alkalommal rendezik meg a családbarát hagyományőrző fesztivált!

2020-ban az országgyűlés a Magyar Patrióták Közössége javaslatára nemzeti emlékhellyé nyilvánította a Királydombot, a középkori rákosmezei országgyűlések helyszínét, ahol királlyá választották Mátyás királyt, ahonnan a magyar vitézek hadba vonultak, és ahol egy ország mondta ki, hogy soha többé nem kér idegen uralkodót.

Az idén másodjára megvalósuló Királyfeszt célja, hogy újra visszahozza a köztudatba azt a helyszínt, ahol az ősök az ország sorsáról döntöttek.

A szeptember 10–11-i Királyfeszten korhű hagyományőrzők megelevenítik Hunyadi János kormányzóvá választását, emellett lesznek látványos középkori harci bemutatók, régi zenei koncertek, íjászat, népművészeti vásár és állatsimogató is.

A Királyfeszt rendezésében idén a Történelmi Hadi Akadémia Alapítvány is részt vesz, akik izgalmas hadijátékokkal, így bajvívással várják a legfiatalabbakat.

Ismét felállítják a tavalyi Királyfeszt legnépszerűbb látványosságát, a magyar királyok egykori hatalmas, rekonstruált sátrát, amely a hagyomány szerint Rákos mezejének legmagasabb pontján, a Királydomb tetején állt.

Királydomb

 A domb alatti mezőn is a középkori programoké lesz a főszerep: a hagyományőrző sokadalomban az érdeklődők megismerhetik a korabeli mesterségeket, a gyerekeket középkori játszótér várja a Compania hagyományőrző csapat jóvoltából. A színpadon, amely idén egy középkori sátor alatt kap helyet, a Hollóének Hungarica és a Tabulatúra régizene-együttesek, valamint a Számadó zenekar táncháza várja a közönséget.

Az idei Királyfeszt újdonsága a külön előadósátor, ahol a magyar középkorról tudhatnak meg többet az érdeklődők.

A rendezvény a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a Nemzeti Összetartozás Alapítvány támogatásával valósul meg, és akárcsak tavaly, ingyenesen látogatható.

Forrás: Mandiner