Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök katonai tiszteletadás mellett fogadta Novák Katalin köztársasági elnököt hivatalos látogatásán a Szerbia Palota előtt Belgrádban. a magyar köztársasági elnök Belgrádban szerb hivatali kollégájával, Aleksandar Vučićtyal energetikai, gazdasági, diplomáciai és családpolitikai kérdésekről tárgyalt – írta a Magyar Hírlap .

A magyar államfőt a legmagasabb állami tiszteletadással, vörös szőnyeggel, a Szerbiai Katonaság Gárdájának jelenlétében és a két ország himnuszának felcsendülésével fogadták. Ezt követően a két fél tárgyalóasztalhoz ült, és megkezdődött a két ország delegációjának plenáris ülése.

A megbeszéléseket követően sajtótájékoztatón a két politikus arról is beszélt, Magyarország támogatja Szerbia európai integrációját, az ukrajnai háborúnak pedig mindkét ország a végét várja. Rögtön az elején megállapították ezúttal is, hogy a két ország kapcsolata „történelmi csúcsponton van”.

A közös sajtótájékoztatón a szerb államfő kiemelte: Magyarország mindig Szerbia mellett állt, amiért Novák Katalinnak, Orbán Viktor miniszterelnöknek és Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének is köszönetet mondott. Novák Katalin magyar köztársasági elnök kijelentette: nemcsak Szerbiának van szüksége az Európai Unióra, hanem az EU-nak is Szerbiára, a nyugat-balkáni ország tagsága ugyanis hozzájárulna Európa biztonságához.

Novák Katalin megköszönte Vučićnak, hogy mindent megtett azért, hogy a két ország közötti kapcsolat ilyen szinten legyen, mint ma van.

Novák szerint egy kihívással teli időszak vár ránk: problémát jelent a migrációs nyomás is, és megköszönte Szerbiának a lépéseket, amiket a határ menti övezetben tesz azért, hogy ez a nyomás csökkenjen.

A magyar köztársasági elnök nemcsak gazdasági kérdésekről, hanem demográfiai témákról is beszélgetett szerb kollégájával. Bejelentette, egy államfői hálózatot szeretne alapítani, olyan elnökökkel, akik a család megerősítéséért fáradoznak, s arra kérte Vučićot, csatlakozzon hozzá ebben a kezdeményezésben.

„Tekintettel arra, hogy Magyarországnak hasonló demográfiai problémái voltak, mint Szerbiának, mert nem született elég gyerek, mi egy intenzív családtámogatási politikába kezdtünk. Készen állunk arra, hogy megosszuk Szerbiával azt, ami sikeres lépés ezen a téren Magyarországon”, mondta Novák.

Vučić kiemelte, hogy a két ország közötti kiváló kapcsolatnak köszönhető az is, hogy tulajdonképpen megszűntek a nemzetek közötti incidensek a Vajdaságban. A demográfiai kérdések kapcsán a szerb elnök azt mondta „továbbra is odafigyelnek és tanulnak majd, mert hiába lesznek utak, vasutak, kórházak Szerbiában, ha nem születnek gyerekek”.

Ezzel kapcsolatban a Magyar Nemzet is kiemelte, hogy Családközpontú, a családbarát elnököket tömörítő hálózatot hoz létre Novák Katalin. majd egyúttal fel is kérte szerb hivatali kollégáját, a magyar családpolitikát követendő példának tekintő Alekszandar Vucsicsot, hogy elsőként csatlakozzon a Családbarát Elnökök Hálózatához. Indoklásként megemelítette, hogy a szerb államfő „személyesen is bizonyította, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a Szerbiában élő fiatalok támogatást kapjanak családépítési terveikhez, és ahhoz is, hogy ne kelljen lemondani a karrierről, ha gyermeket szeretnének”.

A szerb elnök ezúttal is köszönetet mondott Magyarországnak, amiért az energiaválság terén is segíti Szerbiát, s neki köszönhetően Szerbia nyugodtan várhatja a hideg hónapokat.

Reményét fejezte ki, hogy a Belgrádot Budapesttel összekötő vasútvonal 2025-re elkészül.

A magyar államfő Szabadkára is ellátogat, ahol részt vesz a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar felújított épületének ünnepélyes átadásán – írta a Szabad Magyar Szó.

Forrás: Magyar Hírlap

Kép: Kurucz Árpád