A nemzeti emlékhellyé nyilvánított rákosmezei Királydombon, a főváros X. kerületében idén szeptember 10–11-én rendezik meg második alkalommal a Patrióták a Királyfesztet.

Immár második alkalommal rendezik meg a családbarát hagyományőrző fesztivált a Patrióták javaslatára nemzeti emlékhellyé nyilvánított rákosmezei Királydombon, a főváros X. kerületében. Az egykori országgyűlések helyszínén középkori harci játékokkal, régi zenei koncertekkel, színes hagyományőrző programokkal, bábszínházzal és állatsimogatóval várják az érdeklődőket.

Forrás: Magyar Nemzet

Forrás: Magyar Nemzet

Ismét felállítják a helyszínen a tavalyi Királyfeszt legnépszerűbb látványosságát, a magyar királyok egykori hatalmas, rekonstruált sátrát, amely a források szerint Rákos mezejének legmagasabb pontján, a Királydomb tetején állt. A domb alatti mezőn a hagyományőrző sokadalomban az érdeklődők megismerhetik a korabeli mesterségeket, de középkori játszótérrel is készülnek a Compania hagyományőrző csapat jóvoltából.

A Királyfeszt rendezésében idén a Történelmi Hadi Akadémia Alapítvány is részt vesz, akik izgalmas hadijátékokkal, bajvívással várják a legfiatalabbakat.

Hetzmann Róbert a Patrióták elnöke

Hetzmann Róbert a Patrióták elnöke

„A középkori Magyar Királyság országgyűléseit legtöbbször Pest határában, az úgynevezett Rákosmezején tartották. Ez volt az a hely a magyar történelem fényes évszázadaiban, ahol az ország sorsáról döntöttek. Több tízezer ember gyűlt itt össze. Rákosmező a szuverenitás szimbólumává vált, itt artikulálódott az ország közös hangja” – magyarázza Hetzmann Róbert, a Magyar Patrióták Közösségének elnöke. “Hunyadi országgyűlése nem merülhet feledésbe”-tette hozzá.

A Hollóének Hungarica és a Tabulatúra régizene-együttesek zenélnek az idei sokadalomban a színpadon, a Számadó zenekar a középkori táncházban muzsikál. Az idén a színpadi sátor mellett előadósátor is épül, ahol a magyar középkorról hallhatnak előadásokat az érdeklődők.

A fesztivál ideje alatt a Királydomb történetéről készített kiállítás is látogatható, és a Patrióta könyvsátorban középkori témájú könyvek várják a korszak szerelmeseit.

 

Forrás: Magyar Hírlap/mandiner.hu

Kiemelt kép: Patrióták