Az ingyenes tankönyvcsomagon és a kedvezményes gyermekétkeztetésen kívül egy sor különféle anyagi támogatást igényelhetnek a szülők az iskolakezdéshez. Érdemes kiaknázni minden lehetőséget, gyermekenként több tízezer forint pluszpénzről van szó.

A tanévkezdés minden évben jelentősen megterheli a gyerekes családok pénztárcáját, de számos címen vehetnek igénybe segítséget a szülők. A tankönyvek már évek óta ingyen járnak, és a gyerekek jó része az iskolai, óvodai ebédért sem fizet, ám még így is tízezreket hagyhatunk az írószerüzletekben, mire a technikacsomagtól az utolsó füzetig beszerezzük a kötelező tanszerlista valamennyi elemét, nem beszélve arról, hogy a gyerek szinte biztosan kinőtte a tavalyi váltócipőt, esetleg az elnyűtt tolltartó érett meg a cserére és még az osztálypénzt is be kell fizetni.

Az extra kiadás többgyerekes családoknál komolyabb összegre is rúghat, de ha a szülők körültekintően járnak el és igénybe vesznek minden elérhető támogatást, sok tízezer forintot spórolhatnak.

A legismertebb támogatási forma a családi pótlék, más néven iskoláztatási támogatás, ez gyerekenként 12–16 ezer forint, egyedülálló szülők vagy beteg gyermek esetén több. A tanévkezdés kiadásaira való tekintettel a kormány a szeptemberben esedékes ellátást már augusztus végén elutalta a családoknak.

Nem szabad kihagyni az önkormányzatok honlapjának átböngészését sem (esetleg telefonálni az önkormányzat szociális osztályára), mert a legtöbb település minden iskolás gyereknek biztosít valamekkora hozzájárulást, jellemzően tanszerboltokban levásárolható kuponok, utalványok formájában.

További támogatási formákról a Magyar Hírlapban olvashat!

Forrás és teljes cikk: Magyar Hírlap

Kiemelt kép: constantinum.hu