A kapcsolódó törvényjavaslatot még szeptemberben benyújtják az Országgyűlésnek. Az új szervezet november végén már működni fog. De nem csak hatóságot hoznak létre, hanem egy Korrupcióellenes Munkacsoportot is – írta meg a VG.

Egyetért a kormány egy független hatóság létrehozásával, amely az európai uniós források lebonyolítását érintő jogellenességek és szabálytalanságok megelőzése, felderítése és kijavítása érdekében jön létre – erről jelent meg kormányhatározat a friss Magyar Közlönyben.

Ebben kiemelik, hogy

a döntés a Magyarországgal szemben megindított uniós eljárás keretében hozott korrekciós intézkedés.

Az újonnan felálló hatóság általános rálátással rendelkezik, és beavatkozik azokban az esetekben, ahol álláspontja szerint az illetékes hatóságok nem tették meg a szükséges lépéseket

–  csalás,

– összeférhetetlenség,

–  korrupció és

– egyéb jogsértés vagy szabálytalanság

megelőzésére, felderítésére és kijavítására. A kormányhatározat egyértelművé teszi, hogy a hatóság kompetenciájába azok az ügyek tartoznak, amelyek hátrányosan érinthetik az uniós költségvetéssel való hatékony és eredményes pénzgazdálkodást vagy az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelmét, különös tekintettel a közbeszerzési eljárások keretében végrehajtott európai uniós pénzügyi támogatásokra.

Ennek érdekében a kormány szeptember 30-ig javaslatot tesz az  Országgyűlés számára a hatóság november 21. előtti létrehozásához és működéséhez szükséges, a hatóság függetlenségét garantáló törvény elfogadására.

Ugyanebben a kormányhatározatban az is szerepel, hogy a kormány kötelezettséget vállal egy új Korrupcióellenes Munkacsoport december 1-jéig történő létrehozására. Ebben kormányzati és nem kormányzati szereplők létszám és szavazati jog tekintetében paritásos alapon vesznek részt, a működéshez pedig az uniós forrásokat vizsgáló hatóság nyújt adminisztratív támogatást.

Forrás és teljes cikk: Magyar Nemzet

Kiemelt kép: Európai Unió