Új, a nézetbeli eltéréseket is figyelembe vevő együttműködési módot lehetne kidolgozni a visegrádi csoportban (V4) és a lengyel–magyar kapcsolatokban ott, ahol az országainkat értékek és érdekek kötik össze – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egy ma megjelent interjúrészletben.Sieci lengyel konzervatív hetilapban hétfőn megjelenő interjúnak vasárnap a Wpolityce.pl hírportálon közzétett részletében Morawiecki beismerte: az ukrajnai háborúhoz való viszony valóban megosztó volt.

 Hozzátette: idővel „az összes többi ügy, amelyben szolidaritással, megértéssel és kölcsönös támogatással voltunk egymás iránt, újból erőteljesen össze fog kötni minket”. „Mindnyájan tudjuk, hogy a V4-en belüli együttműködés jelentősen megerősíti országainkat” – fogalmazott, hozzáfűzve: adott esetben egy plusz egy plusz egy plusz egy összege nem négy, hanem hét vagy nyolc.

 A V4 ezért megmaradt akkor is, ha a tagországoknak különféle, egymástól néha nagyon eltérő kormányaik voltak – idézte fel. Arra a kérdésre válaszolva, visszatérhetnek-e a visegrádi találkozók, Morawiecki bejelentette: olyan megoldás kidolgozására szeretne kísérletet tenni, amely keretében, világosan megnevezve az eltéréseket, tiszteletben tartva az ukrán barátaink érzékenységét, visszatérhetnénk a V4-en belüli együttműködéshez, valamint a Magyarországgal közös cselekvéshez is azokon a területeken, amelyeken értékek és érdekek kötnek össze minket.

 A kormányfő bízott egy ilyen kölcsönös megértési platform kidolgozásában. Úgy látta: a lengyelek is ma jobban készek arra, mint amire márciusban vagy áprilisban voltak. A V4 kormányfői utoljára az országcsoport magyar elnöksége során, március 8-án találkoztak Londonban, az Egyesült Királysággal bővített formátumban.

A Magyar Nemzet teljes cikke itt olvasható.

Archív kép: AFP