Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton felajánlotta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Ankara közvetítését az orosz katonai erők által elfoglalt zaporizzsjai atomerőmű körül kialakult válság megoldása érdekében.

Erdogan elnök bejelentette, hogy Törökország szívesen közvetítene a zaporizzsjai nukleáris erőmű körül kialakult helyzetben, hasonlóan ahhoz, ahogy a gabonaexporttal kapcsolatos megállapodás létrejöttét elősegítette, amikor a gabonaszállítást akadályozta a háború

– fogalmazott a török elnök közleménye.

Mindeközben az orosz védelmi minisztérium szombati sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) képviselőinek jelenléte ellenére az ukrán csapatok péntek éjszakai támadásuk során megkísérelték visszafoglalni a zaporizzsjai atomerőművet. Moszkva szerint az ukrán haditengerészet több mint 250 katonája megpróbált partra szállni a dél-ukrajnai létesítmény melletti tó partján éjjel 11 órakor. A tárca tájékoztatása szerint az orosz csapatok katonai helikopterek és vadászgépek bevetésével meghiúsították a támadást, melynek során megsemmisítettek húsz ukrán vízi járművet, a többi ukrán hajó pedig szétszóródott, és lefújták a támadást.

Az IAEA azért küldött delegációt a héten az atomerőműhöz, mert attól tartanak, hogy az ottani harcok fokozódása egy Csernobil típusú nukleáris balesethez vezethet Európa legnagyobb nukleáris létesítményében.

Szombat hajnalban az atomerőműben ismét áramszünet volt, mivel a folyamatos tüzérségi támadásban megsemmisült az egyik fontos elektromos vezeték, és a lövések a létesítmény körüli területre is behatoltak – jelentették az oroszbarát helyi hatóságok szombaton.

A Dnyeprovszkaja elektromos vezetéket eltalálták. Az atomerőmű saját áramellátásra kapcsolt

– írta Vladimir Rogov, a Kreml által kinevezett regionális közigazgatási vezetés egyik tagja Telegram-fiókján. Hozzátette: az egyik akna a két reaktor közötti területen csapódott be.

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török elnök (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Forrás: mno.hu