Szeptember első hétvégéjén immár tizennegyedik alkalommal szervezik meg az Ilyenek vagyunk nemzetközi folklórfesztivált a Lévai járásban. Az öt napos tánckaravánon tizenhét néptánccsoport, folklór formáció mutatkozik be a járás öt településén.

Az esemény főszervezője, a lévai központú Regionális Művelődési Központ nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a néphagyományt, az elődeink értékeit bemutassák a tágabb régió településein. A helyi, regionális értékek mellett a külföldi csoportok bemutatkozásával különböző népek kultúrájával ismerkednek a fesztivál résztvevői.

Az Ilyenek vagyunk fesztivál fellépői között találjuk a bolgár Ognenite, a magyarországi Szeged Táncegyüttest, a lengyel Poloniny Néptánccsoportot valamint a cseh Lipovjan Folklór Együttest. A külföldi résztvevők mellett a járásban működő néptánccsoportok is fellépnek az egyes helyszíneken.

Többek között a Lévai járás alábbi településeiről kapcsolódtak be néptánccsoportok a fesztiválra, így Vámosladány, Deménd, Garamkovácsi, Garamtolmács, Óbars, Bakabánya, Garamszentgyörgy.

A teljes cikk a felvidek.ma portálon olvasható.

(Címkép: Pásztor Péter/Felvidék.ma)