Levélben intézett támadást a német közszolgálati média egyik munkatársa a hazánkban megjelenő, magyar ügyekkel foglalkozó Budapester Zeitung német nyelvű hetilap ellen: az újságnál hirdető német cégeket kereste fel, és a laphoz való viszonyukról kérdezte őket, valamint arról, hogy miért támogatnak egy „szélsőjobboldali” újságot.

A Budapester Zeitung alapítóját, Jan Mainkát telefonon érte el a Magyar Nemzet. A főszerkesztő a levélre úgy tekint, mint „súlyos támadás a magyar sajtószabadság ellen”.

Jól tudják, hogy a hirdetésekből származó bevételek létfontosságúak. Ha viszont ezt a csatornát megszüntetik vagy részben kiszárítják, azzal létünket veszélyeztetik – válaszolta a Budapester Zeitung alapítója, Jan Mainka arra a kérdésre, miért támadhatta meg a több mint húsz éve Magyarországon működő hetilapot a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) munkatársa. A német újságírótól azt is megtudták, nem indítottak pert az ügyben, azonban ügyvéd által írt levélben felhívták az RBB figyelmét a jogi konzekvenciákra, ugyanis „hírnévrontásról van szó”.

Jan Mainka közösségi oldalán nyilvánosságra hozta azt a levelet, amelyet több olyan vállalatnak küldött meg az RBB/ARD közszolgálati televízió, amelyek a Budapester Zeitung oldalain hirdetnek. A levélben azt írták, egyik műsorukban szeretnének foglalkozni a hazánkban megjelenő hetilappal, ezzel kapcsolatban hat kérdést intéztek a címzettekhez.

Úgy vélem, ezek a kérdések csak azt a célt szolgálták, hogy becsomagolják a harmadik, legfontosabb kérdést: miért támogatnak egy szélsőjobboldali lapot. Abban sem vagyok biztos, hogy tényleg terveztek-e adást, lehet, hogy csak ürügyként használták, hogy elküldhessék a levelet azzal a bizonyos kérdéssel. Ami valójában nem is kérdés, hanem inkább „költői sugallat”, illetve egyenesen egy információ átadása. Méghozzá annak az információnak az átadása, hogy az újságom szélsőjobboldali – magyarázta a német újságíró a Híradó.hu megkeresésére.

Jan Mainka szerint a levélíró azt gondolhatta, hogy ha a Budapester Zeitungot szélsőjobboldalinak titulálja, akkor a cégek „menekülni fognak” tőlük, majd a teljes elszigeteltség a gazdasági kapcsolatok megszüntetéséhez fog vezetni.

Németországban ugyanis – folytatta az újságíró – az ilyen vádaskodások különösen veszélyesek, mert ha valakit megbélyegeznek a radikális jobboldali terminussal, az azt jelenti, hogy az illetővel nem szabad semmilyen kapcsolatot fenntartani.

– Miután jogilag nincs módjuk leépíteni a Budapester Zeitungot, az önbíráskodást választották az újság megsemmisítésére – jelentette ki a német újságíró. A levélíró azonban nem érte el céljait: Jan Mainka rámutatott, a hetilap hirdetői nem véletlenül jelezték felé, hogy kaptak egy ilyen levelet. Hozzátette: a hirdető vállalatok tudják, hogy sem ő maga, sem a lap nem szélsőjobboldali.

A teljes írás itt olvasható.

Forrás: Magyar Nemzet

(Címkép: budapester.hu/képernyőkép)