Az ilyen típusú, az ország lejáratását célzó negatív kommunikációra sokkal befogadó- képesebb az Európai Parlament, mint a hazai választók, a baloldal pedig épp arra játszik, hogy Magyarország a neki jogosan járó uniós forrásoktól essen el – mondta a Magyar Hírlapnak ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász Gyurcsány Ferenc Facebook-bejegyzései kapcsán.

Legfrissebb Facebook-bejegyzésében a volt miniszterelnök azt írta: „aki nem akar szabad lenni, az rab marad”. A valósághoz – vélhetően – legközelebb álló interpretációi ezen kijelentésnek, hogy aki nem rájuk szavaz, az a rabságot választja, illetve rab lesz – mondta az alkotmányjogász. Hozzátette, bármelyik legyen is, mindegyik rendkívül alternatív demokrácia felfogásra enged következtetni, az idézett sorok megfogalmazói ugyanis nem tartják tiszteletben a választások Alaptörvényben is rögzített szabadságát, illetve a szavazók befolyásolásának erkölcsi határait.

Kiemelte, Gyurcsány Ferenc abból a baloldali fikcióból indul ki, hogy Magyarországon sérül a jogállamiság és az emberek nem szabadok. A magyar emberek pontosan tudják, hogy ez nem igaz, azonban az ilyen típusú, az ország lejáratását célzó negatív kommunikációra sokkal befogadó-képesebb az Európai Parlament, mint a hazai választók, a baloldal pedig épp arra játszik, hogy Magyarország a neki jogosan járó uniós forrásoktól essen el – hívta fel a figyelmet.

Az alkotmányjogász kifejtette, Gyurcsány Ferenc ilyen jellegű bejegyzéseinek célja saját szavazóinak a hergelése, illetve a polgári érzelmű választók megfélemlítése, de semmiképp sem a nemzet építése. Gyurcsány Ferenc az esetleges hatalomra jutását kísérő, de már most előre jelzett gondolatisága szép ívet mutat arra, hogy 2006 ősze közötti tiltakozások kormányzati kezelése és az esetlegesen bekövetkező kormányfői pozíciója között egyértelmű a kapcsolat.

Kochan Krisztina teljes írását a Magyar Hírlapban olvashatják.

Fotó: MH/Purger Tamás