Spórolásra kérte a vállalatokat a francia miniszterelnök. Saját programot kell kidolgozniuk, hogy hogyan tudnak takarékoskodni az energiával. Ez egy kérés – azzal a megjegyzéssel, hogy ha nem spórolnak és nem lesz elég energia, akkor korlátozzák a fogyasztásukat, vagyis a kérés után jön a kényszer – számolt be az M1 Híradó.

Megdrágult a tej, a vaj, a tejszín, de leginkább a húsért kell többet fizetni” – panaszolja az egyik szakács Párizsban.

Az éttermek arra kényszerülnek, hogy valamelyest csökkentsék az adagokat és olcsóbb hozzávalókból próbáljanak meg jót főzni.

„A séfek mindent megtesznek, hogy az emberek továbbra is étterembe járjanak, az ételeket hozzáigazítják a jelenlegi válsághoz, de ennek nem lesz jó vége” – mondja egy vendég.

De nem csak az egyre dráguló alapanyagok jelentenek nehézséget az éttermeknek, hétfőn a miniszterelnök bejelentette, minden vállalkozásnak 10 százalékkal kell csökkentenie az energiafogyasztását, ellenkező esetben korlátozások lépnek életbe.

 „Ha korlátozások lesznek, első körben a  vállalatok számíthatnak áram vagy gázkimaradásra, erre fel kell készülni” – mondta Élisabeth Borne francia miniszterelnök, hozzátéve jobb lenne, ha mindenki maga választaná meg hogyan tud úgy működni, hogy közben energiát takarít meg.

A lakossággal kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: mindenki a saját lehetőségeihez képest takarékoskodhat az energiával.

Franciaországban tavaly befagyasztották a gáz és az áram árát, de a jövő év elejétől megszüntetik az ársapkát. A kormány arra számít, hogy sokan nem tudják majd kifizetni a számlákat. Az infláció is megugrott, legutóbb a kilencvenes években volt ilyen magas.

Az elnök a múlt heti kormányülésen a várható gazdasági megrázkódtatásokra figyelmeztetett

Azt kell, hogy mondjam, hogy véget ért az a gondtalan élet, amit eddig éltünk

– mondta Emmanuel Macron.

Közben az elnök megállapodott Algériával, hogy az afrikai ország 50 százalékkal növeli a földgázszállítást Franciaországba. Ez segíthet abban, hogy Párizs részben megbirkózzon az oroszországi gázimport leállításával kapcsolatos gondokkal.

Forrás: M1 / hirado.hu

Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Ludovic Marin