Türelmetlenül várják az ínyenc gondolkodó Fekete-Győr András újabb és újabb megnyilvánulásait a közösségi médiában. Hajdanában a Pajtás újság még nyomdaszagú példányainak standokra kerülése váltott ki hasonló izgalmakat a serdületlen olvasókból. Mert mindig volt benne valami új és meglepő – a 888.hu szerint.

A szinte minden létező és nem létező tisztségéről leváltott Momentum-főnök rendre vidámságot csempész a hazai ellenzéki politika fakószürke égboltjára. Mint az erőltetett humorizálásban megfáradt vásári komédiás, aki ezerszer elsütött faviccekkel, együgyű bukdácsolással próbálja jobb kedvre deríteni a publikumot.

Ezúttal Lázár János tranzitos előadása késztette arra Fekete-Győr Andrást, hogy vitriolba mártott pennát, azaz klaviatúrát ragadjon. Az építési és beruházási miniszter ugyanis azt mondta, hogy „Magyarországnak kell minőségi teljesítmény alapján dominálnia a régiót és Budapestnek kell lennie a legjobb városnak a Kárpátoktól délre.”

Ez pedig – így Fegyőr professzor – pofátlan és cinikus kijelentés, mert a gonosz Fidesz elűzte a CEU-t, „Európa egyik legszínvonalasabb tudományos, szellemi és kulturális műhelyét”. „A mi generációnk feladata marad Magyarország tudományos, szellemi, kulturális renovációja: a magyar felsőoktatás fidesztelenítése; a 170 ezer forintos adjunktusi, valamint a német minimálbér alatti magyar egyetemi oktatói bérek érdemi megemelése; nemzetközi oktatói ösztöndíjrendszer; valamint a CEU hazahívása.”

„És a magyar név megint szép lesz.”

Ez utóbbi mondat különös fénytörést kap annak tükrében, hogy a Momentum hajdani erős embere – és hasonszőrű társai – folyvást azon munkálkodott és munkálkodik, hogy a határon túli magyarokat inkább más nemzetiségűek képviseljék. Elvégre ki tudná jobban, mi és miért fáj az erdélyi, felvidéki, kárpátaljai magyarnak, mint egy román, szlovák vagy ukrán. A CEU kiűzetése a budapesti paradicsomból azonban a honfiúi kebel váratlan dagadását eredményezte Fekete-Győrnél. Talán még a Nemzeti Dalt is újra elolvasta. CEU-nyelven.

Azért van némi igazság a lilák hajdani vezénylő tábornokának gondolatmenetében. A CEU hollététől, elhelyezkedésétől függetlenül is bőven van mit javítani a hazai oktatás színvonalán. De vajon mennyiben írható a Fidesz számlájára, hogy az exelnök alapvető dolgokkal nincs tisztában, és az egységnyi idő alatt kimondott „nem tudomok” és „fogalmam sincsenek” számát tekintve még hosszú ideig világcsúcstartó marad? Az talán bocsánatos bűn, hogy nem ismeri a tej árát – istenem, borissza ember – és bő vízben füröszti az elektromos rollerét, de hogy atomerőműként emlegeti a napelemet, és a jogállamisággal teljességgel összeegyeztethetetlen pereket vizionál, nos, ez talán arra ösztönözhetné, hogy mihamarabb pótolja műveltségbeli hiányosságait.

Szóval hamarosan csengetnek, Fekete-Győr András is visszaülhet az iskolapadba. Hátha ezúttal ragad rá valami.

Forrás: 888.hu

(Címkép: MTI/Illyés Tibor)