Vasárnap Szabadkán a Fussunk együtt a történelmen át elnevezésű félmaratonnal hivatalosan is megkezdődtek a városnapi ünnepségek, amelyek nyolc napig tartanak majd. Magát a városnapot szeptember 1-én tartják arra emlékezve, hogy Mária Terézia 1779-ben ezen a napon emelte szabad királyi városi rangra Szabadkát.

A nyitórendezvényen, az ötödször megszervezett félmaratonon több mint másfél ezren vettek részt. A 21 kilométer mellett 5 és 10 kilométeren is szerveztek versenyt, de a gyermekek is rajthoz állhattak, akik mintegy 700-an voltak.

Lesznek még sportrendezvények a városnapi programok keretében. Szeptember 1-től 3-áig ingyenes gyalogtúrákat szerveznek 13.00 és 15.00 óra között a helybeliek és a Szabadkán tartózkodó látogatók számára. A turisztikai információs központ a városnapi ünnepség ideje alatt reggel 8 órától este 8 óráig meghosszabbítva fog működni.

Nagyon gazdag lesz a városnapi rendezvények művelődési kínálata.

Keddtől szombatig, minden nap délelőtt 10 órától 18 óráig a Városi múzeum kiállításait lehet megtekinteni. Ezek: A természet és az ember, Historizmus Szabadkán, Három háborúközti plakát – belgrádi vándorkiállítás.

Szerdán 19 órakor a Népszínház Magyar Társulata viszi színre a Három nővér című előadását.

Szerdán 19 óráról a Raichle Ferenc parkban a Danilo Kiš Alapítvány szervez különféle környezetvédelmi programokat, közben DJ Nemanja Stojanović szórakoztatja a résztvevőket.

Csütörtökön, szeptember 1-én az ünnepség a hagyományos zászlófelvonással kezdődik, a fúvószenekar fellépésével, majd a városi képviselő-testület megtartja díszülését. A gazdag zenei programsorban 21 órától a főtéren fellép Zorica Brunclik. Pénteken 21 órától a Magyar Örökség-díjas, világhírű és egyedülálló 100 Tagú Cigányzenekar koncertezik, vasárnap 21 órától pedig a Szabadkai Szimfonikus Zenekar. Szólistájuk legnevesebb hegedűművészünk, Stefan Milenković lesz, a karmester Mikica Jevtić, az új koncertmester pedig Kurina Viktória. Rossz idő esetén a koncerteket a Sportcsarnokban rendezik meg.

Szeptember 2-án, pénteken délelőtt 10 órakor, a városnapi ünnepségsorozat részeként egy már hagyományos esemény is szerepel a tervben, a polgármester és a városi képviselő-testület elnökének látogatása a szabadkai szülészeten, ahol megajándékozzák a város napján született babákat és édesanyjukat.

Idén valamivel több mint 6,4 millió dinárt különítettek el a város napjának megünneplésére. A városnapi ünnepség munkacsoportja arra kér mindenkit, aki kijön a térre, hogy ne vigyen üveget és alkoholos italt arra a területre, ahol a közönség tartózkodik.

A művelődési intézmények is gazdag kulturális programmal készülnek, könyvbemutatókkal, kiállításokkal, előadásokkal, filmvetítéssel a Népszínházban, a Gyermekszínházban, a Kortárs Galériában, a Múzeumban, a Városi Könyvtárban, a Lifka Sándor Art Moziban, a Danilo Kiš Alapítványnál, és lesz állatetetés az Állatkertben, ami főleg a gyerekek számára lesz vonzó. Ezekről az eseményekről a polgárok a médián kívül Szabadka város honlapján is tájékozódhatnak.

Forrás és címkép: Vajdaság MA