Bírókat és jogászprofesszorokat egyesítő NGO-k perlik az Európai Unió Tanácsát azért, mert szerintük az uniós miniszterek jogellenesen hagyták jóvá Lengyelország helyreállítási pénzeit. Négy nem kormányzati szervezet augusztus 28-án beperelte az Európai Unió Tanácsát az Európai Bíróság előtt – olvasható a Mandineren.

A keresetet négy NGO, a European Association of Judges, az Association of European Administrative Judges, Judges for Judges és a Magistrats Européens pour la Démocratie et les Libertés (MEDEL) indította.

Az NGO-k misszióiban az a közös, hogy mind a négyen vállalták, hogy EU-szerte védelmezik a bírói függetlenséget és pártatlanságot. A négy NGO közül háromban lengyel nemzetiségű bíró is tevékenykedik. A négy NGO-t egy ötödik, a Nyílt Társadalom Alapítványok által szponzorált szervezet is segíti.

Az eljárást azért indították, mert az NGO-k szerint az Európai Tanács miniszterei tévesen határoztak arról, hogy Lengyelország teljesítette jogállamisági mérföldköveit. Ennek előzménye, hogy az Európai Bizottság pozitívan értékelte Lengyelország helyreállítási és rezilienciaépítési tervét.

A per célja ennek megfelelően a Lengyelországot 35.4 milliárd euróra jogosító határozat megsemmisítése. Hogy ez sikerrel járjon, az NGO-knak mindenekelőtt „személyes és közvetlen érintettségüket” kell igazolniuk az Európai Bíróság előtt.

A per célja lehet az is, hogy mindaddig, amíg a per folyamatban van, Lengyelországnak ne lehessen kifizetni az Európai Unió Tanácsa által megállapított összeget. Ezt a feltételezést erősíti Guy Verhofstadt Twitter-bejegyzése is, amelyben a liberális politikus a következőket írja:

“Üdvözlet az új politikai év kezdetén, amely során Európa régi politikai problémái továbbra is az asztalon pihennek… Játsszon bármilyen fontos szerepet is Lengyelország Ukrajna megsegítésében, NEM fogja megkapni az EU helyreállítási pénzeit, hacsak nem állítja vissza teljes mértékben a jogállamot!”

Verhofstadt Twitter-bejegyzéséből kiderült, hogy a politikai célokat lobbista jogászprofesszorok is igyekeznek kiszolgálni. A politikus bejegyzése a The Good Lobby Profs nevű NGO Twitter-oldalára hivatkozik. Az NGO sajtóközleményben ünnepelte a „precedensértékű” bírói kezdeményezést, egyszersmind posztjában kijelentette, hogy annak a továbbiakban is annak „lándzsahegyeként” kíván fellépni.

Dobozi Gergely teljes írását a Mandineren olvashatják el.

Fotó: Mateusz Wlodarczyk /NurPhoto via AFP