Mostanában sok szó esik arról, hogy melyik ország mennyire függ az orosz szénhidrogénektől. Az Eurostat adatai szerint a háború kitöréséig a V4-es országok közül Magyarország csökkentette legnagyobb mértékben a függőségét olaj terén.

Hazánk – egyedüli V4-es államként – képes volt az átlag feletti függőségét átlag alattira csökkenteni. A legnagyobb 12 havi csökkenést a magyar függés mértékében 2016 júliusa és 2017 júliusa között mérhettük, amikor a kitettség értéke 35 százalékpontot esett. Ezt a csökkenést azonban ebben az esetben is egy növekvő szakasz követte.

2013 januárjától az orosz-ukrán háború előtti utolsó hónapig, 2022 januárjáig mind a négy V4-es ország csökkentette kitettségét az orosz olaj felé. Az Oroszországból importált olaj a teljes olajimport 87 százalékáról 78 százalékára csökkent Szlovákia, 44 százalékáról 28 százalékára Csehország, 80 százalékáról 58 százalékára Lengyelország és 80 százalékáról 46 százalékára Magyarország esetében.

Az orosz olajtól legnagyobb mértékben Magyarország tudta csökkenteni a függését, összesen 34 százalékponttal. A lengyel mutató 22, a cseh 16, a szlovák pedig 9 százalékpontot csökkent a vizsgált időszak alatt.

2022 elején a legalacsonyabb arányban Csehország vásárolt orosz olajat, őket Magyarország, Lengyelország és végül Szlovákia követte a függőség mértéke tekintetében. Hazánk egyben az egyetlen olyan V4-es ország volt, mely a függés mértékét átlag felettiről átlag alattira tudta csökkenteni.

A teljes elemzés a Mandiner.hu-n olvasható el.

2022plusz: Most akkor mi lesz az ellenzéki vádaskodással, hogy a magyar kormány nem tett semmit az energiafüggőség ellen? Ja, hogy Valóság nagybácsi megint szembe jött a ballibekkel…

Forrás: Mandiner

(Címkép: MTI/EPA/Martin Divisek)