Rövidesen elkezdődik Tusnádfürdőn az új óvoda és napköziotthon építése, amelyet a magyar kormány Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programja finanszíroz.

Nem megfelelők a körülmények Tusnádfürdőn a korszerű óvodai oktatás számára, legfőképpen azért, mert a tanintézetnek nincs udvara, és a főút mellett helyezkedik el. Ugyanakkor a tűzvédelmi engedély is hiányzik, ennek megszerzésére sincs lehetőség a jelenlegi épületben, mert noha a felszereltsége jó, nem erre a célra épült, egy átalakított régi villában működik. Egy új óvoda építése régi igény volt a fürdővárosban, erre pedig a magyar kormány Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programja kínálta a lehetőséget.

Első lépésként egy megfelelő helyszínt kellett találni, ezt a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program több alprogramját, így zöldmezős beruházásokat is megvalósító Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) vásárolta meg a Kovács Miklós utcában. Ez a telek jóval kedvezőbb adottságokkal rendelkezik, udvar és játszótér kialakítására is van lehetőség az utcára néző majdani épület mögött.

A beruházás kiviteli tervei elkészültek, a munkálatokat korábban meg szerették volna kezdeni, de az építkezési engedély kibocsátása és a különböző szakhatóságoktól szükséges jóváhagyások beszerzése hosszabbra nyúlt a vártnál. Butyka Zsolt tusnádfürdői polgármester szerint a folyamat már a végéhez közeledik, így előreláthatóan szeptemberben ki lehet adni a kezdési utasítást is. A szándék az, hogy az idén kezdődő építkezést jövő nyáron befejezzék, így a jövő ősszel kezdődő tanévben már az új óvoda fogadná a gyerekeket.

Az új épület három óvodai, illetve napközis csoport, 60 gyerek számára tud helyet biztosítani, ugyanakkor része lesz az intézménynek egy ebédlő, melegítőkonyha, egészségügyi szoba is. A városvezető korábban kifejtette, fontosnak tartja, hogy napközi otthon is működjön Tusnádfürdőn, jelenleg ugyanis ez hiányzik, igény viszont van rá. Mivel jelenleg nincs annyi óvodáskorú gyerek a városban, amennyinek helyet tud biztosítani az új tanintézet, arra számítanak, hogy fiatal családok költöznek majd haza, ugyanakkor a helyiek nem költöznek el.

Forrás: szekelyhon.ro

Címkép: Pinti Attila