A 2022plusz, két cikkben is, nagy örömmel adott hírt a  Kolozsvár főterén álló felújított Szent Mihály-plébániatemplom felújításáról és átadásáról. Tíz nap elteltével a templom megrongálásáról, vandálkodásról és lopásról kell beszámolnunk.

Az Európai Unió forrásaiból hirdetett turisztikai pályázaton nyert közel négymillió eurós és a magyar kormány több mint kétmillió eurós támogatásából felújított templomot a hét végén rongálták meg.

Az egyik festett üvegablakot vasrúddal törték össze. A rendőrség vizsgálatot indított az ügyben.

Szent Mihály templom betörés

romkat.ro

Alig tíz nappal a kolozsvári Szent Mihály-templom ünnepi megáldása után, vasárnapra virradóan máris megrongálták a négy év felújítás nyomán megújult templomot, tájékoztatott László Attila főesperes-plébános.

Miután tegnap az egyik perselyt lopta el egy ,,élelmes” tolvaj, ma reggelre sokkal szomorúbb látványra ébredt Kolozsvár: a torony alatti egyik festett üvegablakot vasrúddal törték össze annak reményében, hogy ott bejutva tovább rabolhatnak.

Szent Mihály templom betörés külső

romkat.ro

László Attila főesperes-plébános elmondta: különösen is szomorú, hogy a munkálatok még nem is értek véget, a projekt elszámolása előtt, az utolsó kisebb munkálatok befejezése előtt a rossz szándék máris ezen erdélyi katolikus kincs ellen fordított embereket. Jelenleg a rendőrség a helyszínen vizsgálja az ügyet, remélhetőleg fény derül arra, ki vetemedik az éj leple alatt ilyen tettre. Legfőképpen pedig remélhetőleg Erdély ékkövének épségét, szépségét nem veszélyeztetik a továbbiakban.

Forrás és képe: romkat.ro