„Mikor jön a magyar miniszterelnök Franciaországba, hogy rendet tegyen nálunk?” – így védték meg hazánkat a Charlie Hebdo kommentelői.

A hírhedten baloldali, keresztényellenes szatirikus hetilap kommentelői védelmükbe vették Magyarországot. De még hogy!

A híres-hírhedt Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap augusztus 20-ára időzítve karikatúrát készített, melynek célkeresztjében Magyarország és a magyar határkerítés állt. Csakhogy az erősen baloldali, gyakran a jobboldalt és a kereszténységet a legélesebb hangon bíráló lap nem tette zsebre azt a reakciócunamit, amit ezután kapott.

Míg a lap egy átlagos karikatúrájához 300-700 hozzászólás érkezik, a Magyarországot kipécéző rajz alatt már több mint másfél ezer landolt.

Másrészt a kommentek túlnyomó többsége mellettünk tört lándzsát. Már az is árulkodó, hogy a Facebook szerint a legrelevánsabb (egyben a legtöbbet like-olt) komment az, hogy: Éljen Magyarország!”

De mi is volt a karikatúra maga, íme:

Forrás: Charlie Hebdo Facebook-oldala

Forrás: Charlie Hebdo Facebook-oldala

„Augusztus 20. – Nemzeti ünnep Magyarországon. Itt, és nem itt”  Forrás: Charlie Hebdo Facebook-oldala

A reakciócunamit kiváltó rajz egy jórészt fekete-fehér illusztráció, lényegében a következő tartalommal: Magyarországon a nemzeti ünnep a határkerítés innenső oldalára vonatkozik, és nem a túlsó oldalára – amelyen egy zombihorda markolássza leszakadt végtagokkal a szögesdrótot. Az üzenet tehát roppant egyszerű:

mi, magyarok vidáman ünnepelünk, mindenki másra pedig jó magasról teszünk.

Valljuk be, nem hibáztathatjuk a Charlie Hebdo munkatársait azért, mert azt hitték, hogy a cél- és olvasóközönségüket megszólítja majd egy ilyen rajz. Épp csak elszámították magukat.

„Bravó, magyarok!”

A kommentelők a lehető legváltozatosabb módon álltak ki mellettünk. Volt, aki csupán annyit írt, hogy „Éljen Magyarország!”; másvalaki elmondta, hogy megért minket, „Franciaországban is meg kellene ezt tennünk” – utalva a határkerítés felhúzására.

Egy hozzászóló odáig merészkedett, hogy kijelentette:

Bravó Magyarországnak, hogy ellenállt a megszállóknak! Az Ellenállás szerveződik!”

Másvalaki arról számolt be, hogy nyaralni is eljön hazánkba, abba az országba, „amelyről annyi jót hallott”. Hozzátette, hogy búcsúzzanak el az emberek Észak-Afrikától, mert „hiszen már mindannyian itt [Franciaországban – a szerk.] vannak onnan”.

Többen kifejtették azt is, hogy mi csak a határainkat védjük. Valaki leszögezte például, hogy „megmutatják [a magyarok – a szerk.], hogyan kell megőrizni az ország integritását”.

Több kommentelő is felidézte a Charlie Hebdo-mészárlást:

„Vicces, tényleg nem tanultatok semmit. Kár értetek. Bravó a magyar kormánynak. És amikor a következő vérengzés bekövetkezik, ezúttal ne jöjjetek sírva hozzánk”

– írta egyikük. Egy másikuk óva intette a karikatúrát készítő művészt. Szerinte az alkotónak „kicsit le kéne nyugodnia”, mert „eléggé megfeledkezik az újságja saját történelméről”. Kifejtette, hogy nem érti, a szuverén országoknak miért kellene üdvözölniük a „korlátlan, ellenőrizetlen és gyakran kulturálisan ellenséges bevándorlást. Ennek hatásait számos országban láthatjuk, többek között Franciaországban…”

Egyedülálló a magyar migrációs politika a kommentelők szerint

Vissza-vissza térő téma volt Magyarország határvédelmi politikájának egyedisége. „Nem is tudtam, hogy Magyarország az egyetlen hely, ahol lehet enni, inni és… élni.” – írta egy francia. Egy másik egyszerűen csak feltette a kérdést:

Mikor jön a magyar miniszterelnök Franciaországba, hogy rendet tegyen nálunk?”

Többen a francia kormányt is kritizálták

Jó pár hozzászóló a francia kormány migrációs politikáját illette keresetlen szavakkal: „Furcsa, hogy a koronavírus-válság miatt már nem beszélünk a calais-i migránsokról…” Másvalaki kifejtette, hogy a magyarok „azzal, hogy megvédik a határaikat, a miénket is védik”.

Forrás és teljes cikk: mandiner.hu

Nyitókép: MTI/EPA/Sebastien Nogier