Hamarosan kezdetét veszi Tihanyban a Tranzit Közéleti Évadnyitó és GondolatEXPO. A rendezvény hagyományteremtő céllal jött létre, ami a jobb és baloldal közötti érdemi vita színtere. A Tranzit Garázsvitákon szerepel majd Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki Márki-Zay Péterrel, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökével vitázik; Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója Jámbor Andrással, a Párbeszéd országgyűlési képviselőjével, valamint Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára Hajnal Miklóssal, a Momentum országgyűlési képviselőjével vitázik.

Talán nem mindenki tudja, de a Tranzit-rendezvénysorozat már tizenhárom éves múltra tekinthet vissza, 2009-ben indult, és mostanra már a legnagyobb ilyen jellegű rendezvénysorozattá vált.-mondta az Origo kérdésére Dömötör Csaba.

A legfontosabb célja, hogy teret adjon a Magyarország jövőjével kapcsolatos együttgondolkodásnak és vitáknak. A jobboldali közösségek egyik legfontosabb találkozási pontja, egyúttal a kemény viták színtere is, amelyeken baloldali politikusok is rendszeresen részt vesznek.

Fotó: MH/Purger Tamás

Dömötör Csaba/Fotó: MH/Purger Tamás

A szervezők egyik legfontosabb tapasztalata az, hogy akkora az érdeklődés, hogy az évadnyitó a regisztráció meghirdetése után napokon belül teltházas lesz. Ez idén 1000-1500 résztvevőt jelent, aminek csak a tihanyi helyszín befogadóképessége szab határt. Ez nem csoda, mivel most is közel 100 előadó szólal majd fel a legkülönbözőbb közéleti témákban. Miniszterek, véleményvezérek, a kulturális élet képviselői.

Van miről beszélnünk, hiszen új korszakba léptünk. Járványok, háborúk, energiaválság, és a sor ezzel még nem teljes. Azt kell megvitatnunk, hogy Magyarország hogyan maradhat a gyarapodás szigete egy háborgó világpolitikai időszakban. A legtöbb előadás így vagy úgy, ehhez a kérdéskörhöz kapcsolódik majd.

A magyar közéletet gyakran éri az a vád, hogy hiányoznak a viták az egyes politikai oldalak között. A Tranzit minden évben cáfolja ezt. A mostani évadnyitón is 6 olyan nagyobb vita lesz, amelyen kormánypárti és ellenzéki politikusok ütköztetik érveiket. Úgy tudom, jön Márki-Zay Péter is. Rétvári Bencével vitázik majd. Nagyon kíváncsi vagyok arra, miben látja az áprilisi eredmények tanulságait.

Makacsul tartják magukat egyes közhelyek a magyar politikában, mondja Dömötör. Az egyik ilyen az, hogy a fiatalabb generációkat nem érdekli a politika. Én mindig az ellenkezőjét tapasztalom, és a Tranzit ezt is élből cáfolja.

Megalapításától kezdve nyitott volt a legfiatalabbak felé. Érdemes megnézni a tranzitos képeket vagy videókat.

A rendezvényt szervező Kommentár Alapítvány fiataloknak szóló képzési programot is indított évekkel ezelőtt, szintén nagy érdeklődés mellett.

Egy olyan eseményt képzeljenek el, amely mentes a protokolláris kötöttségektől, több száz kisebb-nagyobb beszélgetés rendezvénye ez. Jó pár évre visszatekintve sok mindent ad, ami fontos a közéletben, és azon túl is: szövetségeket, teljesítményt javító vitákat, országerősítő ötleteket, de leginkább: az összetartozás erejét.

Forrás és teljes cikk: Origo

Kiemelt kép: Tranzit

Korábbi cikkünket a Tranzitról itt olvashatják