A magyar baloldal az európai uniós politikai térben külföldi partnereivel karöltve igyekszik hitelteleníteni a nemzeti kormány munkáját, másképp fogalmazva, a legnagyobb méretű magyar delegáció helyett inkább külföldi partnerekkel kíván együttműködni – mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az Origónak adott interjúban. A Századvég Alapítvány jogi szakértője beszélt az Európai Unió és a magyar kormány közötti tárgyalásokról, a magyar baloldalról és arról is, mire készül a baloldal. Ebből szemlézünk.

A szakértő szerint több fronton történik párbeszéd hazánk és az Unió között. Egyrészről Navracsics Tibor tárca nélküli miniszter tart diskurzust a hétéves költségvetésből származó pénzek lehívásáról, itt jól haladnak a felek a kompromisszum felé, még a kormánypártisággal csak kevéssé vádolható 24.hu is azt írja, hogy várhatóan év végére megegyezésre juthatnak a felek. A második kérdéskör a helyreállítási alap, ezen pénzeket az EU „ajánlások”-nak nevezett követelések megvalósulásához kötötte. Ilyen a már elcsépelésig ismételt jogállamiság, vagy korrupció, mely kérdések jellegénél fogva a tárgyalásokat ez ügyben Varga Judit igazságügyi miniszter asszony koordinálja. A miniszter asszony Facebook-bejegyzése arra enged következtetni, hogy a feleknek sikerült előrelépést tenni a tárgyalásokban. A tárgyalópartnerek jellegénél fogva, messze menő következtetéseket nem lehet levonni, azonban sok tekintetben biztató, ha az ügy közelebb kerül a lezáráshoz.

Origo: Gyurcsány Ferenc felesége, a DK EP-képviselője levélben fordult az Európai Parlamenthez, és Gyurcsány Ferenccel együtt arra készülnek, hogy megakadályozzák az EB és Magyarország megállapodását, így meggátolhatnák, hogy hazánk ne kapja meg a neki járó uniós forrásokat. Mi a célja ezzel a baloldalnak?

Nincs új a nap alatt, különösen nem, ha a baloldal nemzet-ellenes taktikájáról, magatartásáról van szó. Az említett Századvég kutatás kiválóan mutat rá az ellenzék kétszínűségére. Jól látható, hogy

a magyar baloldali EP-képviselők politikai agendája teljes mértékben ellentétes a kormányzat álláspontjával, ami a nemzeti minimum hiányára utal, illetve az ideológiai szempontok követésének elsődlegességét sejteti.

Másfelől a magyar baloldal az európai uniós politikai térben külföldi partnereivel karöltve igyekszik hitelteleníteni a nemzeti kormány munkáját, másképp fogalmazva, a legnagyobb méretű magyar delegáció helyett inkább külföldi partnerekkel kíván együttműködni.

Míg itthon látszólag mindent megtesznek bizonyos „divatos” ügyek mellé állva – ami mindig is szokásuk volt, konkrét program helyett aktuális kérdéseket támogatni – addig a nemzetközi színtéren minden eszközzel dolgoznak saját hazájuk ellen. Ezen tendencia kiváló példája a magyar baloldali erők Európai Parlamentben benyújtott módosító javaslatai, melyek vizsgálatából kiválóan látszik, hogy az Európai Parlamentben túlnyomórészt a magyar kormánnyal szemben ellenséges partnerekkel működnek együtt módosító javaslataik kidolgozásakor.

Összefoglalva tehát, semmi új nem várható a Gyurcsány vezette baloldal európai szárnyától,

csupán folytatják azt a nemzet-ellenes magatartást, amit eddig is végeztek, azzal a különbséggel, hogy

a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók következtében kialakult nehéz gazdaság helyzetben ezt még erősebben, még több fronton lobbizva, még égbekiáltóbb hazugságokkal tarkított közösségi médiás bejegyzésekkel és videókkal fogják megtenni, minden eszközzel, küzdve a helyreállítási alap visszatartásáért az európai porondon, feláldozva hazájukat – nem meglepő módon – ha ez szükséges saját politikai haszonszerzésük oltárán.

Nem meglepő ez attól a politikai szerveződéstől, melyet egy olyan ember vezet, akinek saját elmondása szerint „személyes sztorija, hogy változtassuk meg ezt a k. országot (őszödi beszéd)”.

Forrás és teljes cikk: Origo

Kiemelt kép: MTI/Szigetvári Zsolt