Hídlezárásokkal, tüntetésekkel és polgári engedetlenséggel is fenyegetnek a tanévkezdés idején baloldali vagy ahhoz szorosan köthető szervezetek. A tanárokat többek között a Tanítanék Mozgalom próbálja a kormány ellen hangolni a szakállamtitkár konstruktív hozzáállását mellőzve.

A szervezet az iskolakezdés elejére polgári engedetlenséget próbál szervezni abban az esetben, ha a kormány elutasítja ultimátumukat.

Ebben azt követelték, hogy a kabinet állítsa vissza a sztrájkjogot és hozza a pedagógusok bérét a diplomás minimálbér szintjére. Legutóbbi megnyilatkozásában Törley Katalin, a mozgalom képviselője semmitmondónak és sértőnek nevezte a nyílt levelükre kapott államtitkári választ.

Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkár a mozgalom követelésére adott reagálásában emlékeztetett, a második Orbán-kormány kezdte meg a pedagógusbérek felzárkóztatását még 2013-ban, támogatást nyújtott a tanárok lakásvásárlásához, segítette a fiatal, pályakezdő pedagógusokat a 25 év alattiak adómentességével, valamint a családos tanárok személyi jövedelemadójának visszatérítésével.

Az államtitkár kitért arra is, hogy nem szüntették meg a sztrájkjogot, hanem átlátható, jól szabályozott keretek között biztosítják azt.

A Tanítanék tevékenységéből és kapcsolataiból úgy látszik, mintha nem mindenáron törekednének a megegyezésre.

Képviselői például már a nyár eleje óta azon ügyködnek, hogy a választási kampány idején megkezdett polgári engedetlenséget folytassák és intenzívebb szintre emeljék. Törley elmondása szerint szeretnék a kormányellenes fellépésekbe a szülőket is bevonni, arra való hivatkozással, hogy mozgalmuk a tanítványok érdekében cselekszik.

Emellett a szervezet képviselője bizakodását fejezte ki amiatt, hogy az Európai Unió nyomást helyez a kormányra a helyreállítási pénzek visszatartásával, mert szerinte ez kedvezhet a pedagógusoknak.

Újabb hídlezárással akarja megbénítani Budapest forgalmi dugókkal és lezárásokkal sújtott közlekedését a Diákok a Tanárokért nevű csoport. Képviselőjük, Mihalics Lili azt állította, bár

a szerinte pártfüggetlen tüntetést középiskolások szervezik, a pedagógus-szakszervezetek is a demonstrációra fognak telepedni a tanárok rászervezésével.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője, Nagy Erzsébet a megmozdulással kapcsolatban kijelentette:  azért propagálják a diákok tüntetését, hogy minél több pedagógus és közoktatásban dolgozó részvételét fel tudják mutatni.

Hiába próbál meg a szakszervezet a függetlenség álcája mögé bújni, már a koronavírus-járvány idején kimutatták foguk fehérjét.

Akkor azt követelték – egyébként jogosan –, hogy a pedagógusokat az oltási rendben előre véve oltsák be arra hivatkozva, hogy ők nagyon sok és viszonylag közeli személyes kapcsolatban vannak más emberekkel. Amikor a kormány elfogadta érvelésüket és teljesítette követelésüket, tovább szidalmazták a kabinetet és hangolták a tanárokat az iskolák nyitása ellen.

Forrás: Magyar Nemzet

Kiemelt kép: Kurucz Árpád