Volodimir Zelenszkij ukrán elnök terrorizmus támogatásával vádolta meg a Soros György által is pénzelt Amnesty Internationalt, miután a civil szervezet legfrissebb jelentése szerint az ukrán hadsereg emberi jogsértéseket követett el azzal, hogy fegyvereket helyezett el civil létesítményekben – írja a Politico cikke nyomán a Ripost.

A szóban forgó Amnesty-jelentés csütörtök reggel jelent meg, és 22 olyan esetet mutat be, amikor az ukrán fegyveres erők iskolákból indítottak csapásokat, és 5 példát arra, hogy kórházakat használtak fegyverraktárként. Az NGO szerint az ukrán katonák szándékosan nem evakuálták a civileket, mielőtt birtokba vették volna ezeket a nem katonai célú létesítményeket, tehát gyakorlatilag “humán pajzsként” használták őket.

Dokumentáltuk, hogy az ukrán erők rendszeresen veszélyeztetik a civileket és megsértik a háborús törvényeket, amikor lakott területeken tevékenykednek – fogalmazott Agnes Callamard, az Amnesty főtitkára, aki azt is hozzátette, hogy az ukrán hadsereg nem mentesül a nemzetközi humanitárius jog alól csak azért, mert megtámadták őket.

A nagy port kavart jelentésre az ukrán kormány szinte azonnal éles kritikával reagált. Zelenszkij például úgy fogalmazott videóüzenetében, hogy az “Amnesty megpróbál relativizálni egy terrorista államot és az agresszorról az áldozatra hárítja a felelősséget.” Ezt követően az ukrán államfő háromszor egymás után leszögezte, hogy hazája “áldozat”, majd hozzátette: “aki ebben kételkedik, az Oroszország – egy terrorista ország – cinkosa, sőt, maga is terrorista és a gyilkosságok résztvevője”.

Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter szintén páros lábbal szállt bele az Amnesty-be, mondván, hogy a civil szervezet “hamis valóságot teremt”, amelyben mindenki “hibás valamiben”. A tárcavezető szerint ez egy eredendően téves megközelítés, és a szervezetnek “kizárólag az orosz bűnökre kellene összpontosítania”.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó is bírálta a jelentést, azzal vádolva Moszkvát, hogy megpróbálja „lejáratni az ukrán fegyveres erőket a nyugati társadalmak szemében”. Egy tweetben hozzátette: “Szégyen, hogy az Amnesty részt vesz ebben a dezinformációs és propagandakampányban”.

Forrás: Ripost

(Címkép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóhivatal)

2022plusz: Nocsak! Ezek szerint az ukrán hadsereget sem az angyalok légiója alkotja. Milyen meglepő…