Marosvásárhely és a megye határain túllépve, a szervezők szerint, a székelyföldiek számára is vonzó lesz a IX. Vásárhelyi Forgatag, amely kedden kezdődött és amelyet nem fesztiválként, hanem egy közösségi, családi rendezvényként mutattak be.

A Forgatag fő helyszíne a marosvásárhelyi Vár és környéke lesz, emiatt fogalomkorlátozásra is lehet számítani több helyszínen. Színházi előadásokkal, kiállításokkal kezdődött a Vásárhelyi Forgatag, amelyet immár kilencedik alkalommal szerveznek meg. Az igazi rendezvénydömping csütörtöktől lesz, amikor a marosvásárhelyi várat és környékét, de a Teleki Téka udvarát is belakják majd a forgatagozók.

Az összefogás jelképe A Vásárhelyi Forgatagot szervező Marosvásárhelyért egyesület elnöke, Szente Katalin arról beszélt, hogy hálás, hiszen nagyon sok civil szervezet, de közintézmények és cégek is a szervezőkkel vállvetve dolgoztak azon, hogy hangulatos, a közösséget építő rendezvény legyen az idei Forgatag is.

Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke örömmel jelentette be, hogy idén is több intézményükkel részt vesznek a Forgatagon. Kiemelte közülük a Maros Művészegyüttest, a Teleki Tékát, de a Maros Megyei Múzeumot is, amelynek szervezésében vasárnap, 16 órakor lesz a Pálos szerzetesrendet bemutató kiállítás megnyitója.

Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere, egykori szervezőként mondta: örül annak, hogy a rendezvény az évek során sokat fejlődött és már két éve nincs a Maros partra kiszorulva, hanem a város szívében, a marosvásárhelyi Várban kapott otthont. Évről évre növekedni tudott a Vásárhelyi Forgatag, amelyre idén nemcsak a városból és a megyéből, de egész Székelyföldről várunk családokat. Induláskor az egyik fő célkitűzés a közösségépítés volt és így érzem, látom, hogy ezt sikerült megvalósítani – fejtette ki a városvezető.

Mindenki találhat kedvére való programot A Vásárhelyi Forgatag főszervezője, Jakab Orsolya a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy 300 programmal készültek, és minden korosztályból várják a forgatagozókat. Sok programjuk van a fiataloknak, számukra kerekasztal-beszélgetéseket, de interaktív találkozókat is szerveztek, de lesznek gyermekprogramok, az egész család számára szervezett események is.

Csütörtöktől szombatig az esti nagy koncertek a Várban lesznek, vasárnap pedig már a főtéren. A Kultúrpalota közelében felállított színpadon lép fel 19 órától a Beatrice, 21 óra 30 perctől pedig Ákos. A teljes program a forgatag.ro oldalon tanulmányozható.

Forrás: Székelyhon.ro

(Címkép: Haáz Vince/szekelyhon.ro)