A politikai idiotizmus, az idióta politikusok erőlködése nem új keletű jelenség a világban. A történelemben számtalan példa található Néró császártól Sztálinon, Hitleren, Károlyi Mihályon át napjaink egyik-másik EU-s vezetőjéig. Mára sajnos eluralkodott a világban a politikai idiotizmus – véli Somogyi János. A jogász és politikai publicista a Gondola számára adott interjút.

Gondola: – Az utóbbi 33 évben a hazai belpolitikában sokféle izmus versengett, ezen idő szerint egyre erőtelesebben bukik felszínre közülük az idiotizmus. Noha gyakran mosolyoghatnánk, mégis, háborúterhes időkben ez kockázatot jelent.

– Mára sajnos eluralkodott a világban a politikai idiotizmus, illetve az idióta politikusok száma csúcsra emelkedett. Olyannyira, hogy az úgynevezett civilizált Nyugaton akkora teret nyert a természetes valósággal, a normalitással, a józan ésszel szemben, ami már az egész emberiségre is veszélyt jelent. Unalmas már a demens USA-elnököt emlegetni, vagy a „sötétzöld” német minisztereket (például Habeck alkancellárt, aki hányingert kap, ha a hazaszeretet szót meghallja), vagy az EU-s Timmermans urat, aki a szennyes ruhát mosás helyett szellőztetéssel tisztítaná, s a többit. Ezekhez képest a mi kelekótyáink, Márki-Zay Péter, Jakab Péter, Hadházy Ákos és a többiek, akik csak önimádó, zavaros fejű, pitiáner karrieristák, akik képtelenek felismerni, hogy politikai szerepjátékuk ideje lejárt és már semmi helyük nincs a magyar politikai közéletben, sőt a további jelenlétük ártalmas az országnak és nevetséges az emberek szemében. Gyurcsány Ferenc kicsit más. Ő is egy mentálisan böszme, önimádó figura, de tőről metszett bolsevik, cippolai ördögi cinizmussal, jellemmel. Ő szórakozásból politizál, élvezi, hogy ő a király a minden tehetség híján lévő népes ellenzéki táborban. Pénze annyi, mint a pelyva, nem arra hajt, hanem hogy topon legyen. A magyar politikai közéletre egyaránt ártalmasak, mert embereket tévesztenek meg, mert zavart keltenek, mert rombolják az ország nemzetközi megítélését.

Gondola: – Egy szélsőséges politikus több mint másfél évtizede a televízióban bejelentette, hogy ő rendszeresen bérmálkozik. Ennek ellenére ez a szerzet még mindig a parlamentben ül, és hatalmas fizetést húz. „Ez benne van a demokráciában” – mondják a bárgyú politológusok.

– „A demokrácia a legrosszabb kormányzati forma, de még nem találtak ki jobbat” – mondta Churchill, a legendás brit miniszterelnök. (Valaki pedig azt mondta, hogy a diktatúra a legjobb kormányzati forma, de sajnos nincsenek intelligens diktátorok.) Szóval a demokráciába sok minden belefér. A hivatásos politikusnak még mentelmi joga is van, vagyis büntetlenül rágalmazhat, hazudhat mindenféle közéleti témában és ezzel okozhat esetenként jelentős károkat is az országnak. Elég talán a jelenlegi parlamenti képviselők egyik-másik kijelentésére, vagy az Európai Unióban a minden kérdésben Magyarország érdekei ellen szavazó magyar ellenzéki képviselőkre emlékeztetni.

Gondola: – Egy szélsőséges közszereplőt most felkértek arra, hogy az állampárt utódát vezesse. A szerzet infantilis módon kéreti magát, továbbá bejelentette, hogy ragaszkodik a piros szegfű és az állampárti név megtartásához. Elhatalmasodott-e annyira az idiotizmus az adott politikai tértben, hogy ennek a gyerekes trükknek bedőlnek, és az egykor megbukott politikust újra maguk fölé emelik?

– Az MSZP ideje lejárt. Akár Mesterházy Attilával, akár nélküle. Ez már akkor eldőlt, amikor Gyurcsány Ferenc otthagyta őket és létrehozta a DK-t (Dobrev Klára…? Mert egyébként se nem Demokratikus, se nem Koalíció a pártalakulat ), ami mára felfalta az MSZP-t. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a mindig talpra eső Újhelyi István sem vállalta az MSZP elnökjelöltséget, sőt kétségbeesve keresi a lehetőségét, hogy 2024-től továbbra is EU-s képviselő lehessen, de vajon milyen mezben? Valójában már semmilyen jelentősége nincs annak, hogy ki lesz az agonizáló MSZP új, egyben utolsó elnöke (társelnöke).

Forrás: Gondola

Szerző: Molnár Pál

(Címkép: Nézőpont Intézet)