A németek valójában azért fizetnek ilyen sokat, mert meghajoltak az amerikai nyomás előtt, és az amerikaiak azok, akik nem engedik meg, hogy beüzemeljék az Északi Áramlat 2 gázvezetéket, holott Scholz kancellár még tavaly pénzügyminiszterként is mindent elkövetett, az SDP is mindent elkövetett azért, hogy engedélyezzék a 2-es vezetéket – mondta Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója az Origónak adott interjúban az európai energiahelyzetről.

A politológus szerint, ha a németek okosan cselekedtek volna, akkor most nem lennének ebben a helyzetben, és nem kellene többet fizetniük az embereknek, leesne a gáz ára, és rögtön egy csomó probléma megoldódna.

Minden oldalról éles bírálatot kapott a szociáldemokratákból, a liberálisokból és a zöldekből álló német kormány, miután napvilágot láttak az októbertől fizetendő új gázilletékről szóló részletek. A gázimportőrök támogatása érdekében a németországi fogyasztókra terhelik a költségeket. Ön szerint miért ezt az utat választja a német kormány?

Igazából ez egy ismert megoldás Németországban, hiszen már a megújuló energiánál is ezt alkalmazták. A mostani esetben a veszteséget, a felárat terítik a gázfogyasztók között. Tehát amennyivel drágábban veszik most a gázt a piacon, azt a felárat a gázfogyasztók között osztják szét, és ennek az összege a 2,5 cent, amire az Európai Bizottság szerint áfát is kell fizetni.

TULAJDONKÉPPEN A VESZTESÉGET PRÓBÁLJÁK MEG AZ EMBEREKKEL MEGFIZETTETNI, ÉS EMIATT ÁTLAGOSAN 300-400 EURÓVAL KELL TÖBBET FIZETNIE EGY NÉMET FOGYASZTÓNAK. A KORMÁNY VALÓJÁBAN PRÓBÁLJA A GÁZKERESKEDŐK VESZTESÉGÉT MINIMALIZÁLNI ÉS A TERHEKET A LAKOSSÁGRA HÁRÍTANI.

Nemrégiben a Der Spiegel közölt egy cikket arról, hogy a németek hogyan tudnának bosszúságot okozni Vlagyimir Putyinnak. Azt fejtegetik, hogy az Északi Áramlat 1 gázvezetéken keresztül most 20 százaléknyi gáz érkezik, és emiatt ilyen drága a gáz Európában, hiszen a meglévő másik vezetéket nem használják. Könyörögnek az oroszoknak, hogy több gázt küldjenek az 1-es vezetéken, még a turbinát is kikönyörögték Kanadától.

A németek azt mondják, hogy úgy tudnának kiszúrni Putyinnal, hogy beüzemelnék az Északi Áramlat 2 vezetéket, és akkor rögtön annyi gáz érkezne Európába, hogy leesnének a gázárak, a németeknek pedig nem kellene spórolni, és nem kellene a szomszédos országok gázára áhítozni, ráadásul ezután Putyin hadikasszája is apadna, kevesebb forrás jutna a háborúra.

AZÉRT ELHIBÁZOTT A NÉMET KORMÁNY POLITIKÁJA, MERT A GÁZ NINCS EMBARGÓ ALATT, ÉS A SAJÁT, ILLETVE AZ UNIÓ ELHIBÁZOTT SZANKCIÓINAK KÖSZÖNHETIK A HIÁNYT.

A németek valójában azért fizetnek ilyen sokat, mert meghajoltak az amerikai nyomás előtt, és az amerikaiak azok, akik nem engedik meg, hogy beüzemeljék az Északi Áramlat 2 gázvezetéket, holott Scholz kancellár még tavaly pénzügyminiszterként is mindent elkövetett, az SDP is mindent elkövetett azért, hogy engedélyezzék a 2-es vezetéket. Ha a németek okosan cselekedtek volna, akkor most nem lennének ebben a helyzetben, és nem kellene többet fizetniük az embereknek, leesne a gáz ára, és rögtön egy csomó probléma megoldódna.

A NÉMETEK JOBBAN FÉLNEK AZ AMERIKAIAKTÓL, MINT AZ OROSZOKTÓL, EZÉRT VANNAK MOST EZEK A PÓTMEGOLDÁSOK.

A teljes interjúját, amelyet Fónyi-Tisóczki Flóta készített az Origon olvashatják el.

Fotó: MTI/EPA/SASCHA STEINBACH